350 ezres fizetéssel csábítják a pincéreket a Balatonra: de vajon meg is kapják? (penzcentrum.hu)

Egyre több vendéglátós állásajánlatra bukkanni az interneten, melyekben a Balaton partjára keresnek embereket, egyik-másik pedig kimagaslóan jó fizetéseket ígér. De vajon tényleg azt kapja a jelentkező, amit ígérnek neki? Ennek járt utána a Pénzcentrum.

Habár az időjárás még nem igazán mutatta meg kegyes arcát idén, a balatoni szezon már startra kész: mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a különböző álláskereső Facebook csoportokba szinte percenként érkeznek be az újabb és újabb hirdetések. Fagyisokat, szakácsokat, felszolgálókat keresnek igazán kecsegtető ajánlatokkal.

Rendszeresen foglalkozunk a magyarországi kereseti lehetőségekkel, bérekkel, és sok olyan álláshirdetést szemlézünk, amelyben konkrét béreket is feltüntetik. Az érdeklődőknek azonban érdemes elolvasni a hirdetés alatti kommenteket, esetleg utánajárni az ajánlatoknak, mert sokszor az ajánlat köszönőviszonyban sincs a valósággal.

Egy friss hirdetés szemet szúrt a Pénzcentrum szerkesztőinek, melyben havi nettó 350 ezer forintot kínálnak egy siófoki étteremben a leendő felszolgálónak.

A penzcentrum.hu kíváncsi volt, ezért cserébe mennyit kell dolgozni, és vajon a hirdetésben szereplő nettó fizetés miképp áll össze. Telefonbeszélgetésükkor annyi kiderült, hogy bejelentett munkáról van szó, német nyelvtudás szükséges az állás betöltéséhez, ám ennek a 350 ezres fizetésnek egy része a borravalóból tevődik ki. Hogy az pontosan mennyi, végül nem derült ki, mivel a beszélgetésünk közben hirtelen betöltötték az állást.

Szemléletváltásra lenne szükség

Tavalyi év során, sőt, már 2017-ben jelentkezett a probléma, a Pénzcentrum is több alkalommal beszámolt róla, hogy hiába a sok vendég, nincs, aki kiszolgálja őket, és tarthatatlan a munkaerőhiány. Több vendéglátóegység a szezon közepén kénytelen volt bezárni, hiszen egészen egyszerűen nem volt, aki dolgozzon a partmenti büfékben, éttermekben.

A cikk folytatása itt.