195 nap a nyitásig – bemutatkozott a siófoki Galerius új vezetője (Siófoki Hírek)

195 nap volt a fürdőnyitásig szeptember 17-én, a pénzügyi és tulajdonosi bizottság ülésnapján, ahol bemutatkozott a Galerius új vezetője is. Az e havi rendes képviselő-testületi ülést is megelőzte a szakbizottságok ülése. 

Kósz Ágota, a Balaton-parti Kft. ügyvezetője mondta be az ülésen a 195 napot, majd bemutatta az új fürdővezetőt, Kolics Tamást, akit 15 pályázóból választottak ki és korábban a nagyatádi fürdőt vezette – írta a Siófoki Hírek.

Kolics Tamás elmondta: gépészmérnök, közgazdász, és most kezdi turisztikai szakközgadászi tanulmányait. A legjobban talán a leendő fürdő leendő gasztronómiai részlegének előkészítése áll, már az étlapot tervezik – tudták meg a bizottsági tagok az önkormányzati kft. ügyvezetőjétől – és arra várnak, hogy a képviselő-testület zöld utat adjon a vendéglátós rész saját üzemeltetéséhez.

„Mi saját üzemeltetést terveztünk, a képviselő-testület korábbi kérése volt, hogy hasonlítsuk össze a két variácót, a saját és a vállalkozói működtetést, vagyis a bérbeadást” – bocsátotta előre Kósz Ágota. És sorolta: 250-260 millió forint az éves árbevétel-elvárás (egy étterem és négy további gasztronómiai egység működik majd a megújuló Galeriusban), a profit 70-80 millió lehet, de ha az étteremrészre eső rezsit is beleszámoljuk a költségekbe, akkor is pozitív marad a szaldó.

Tóth Gergely (Jössz-e, Fidesz, KDNP) pénzügyi bizottsági tagként beszámolt az általa elnökölt idegenforgalmi bizottság üléséről is, ahol több aggály is megfogalmazódott. Így például hogy sok a bizonytalanság, nem látják kellően megalapozottnak a tervszámokat: évi 100 ezer fürdővendég, ennek a 80 százaléka fogyaszt is valamit, átlagban nettó 3150 forint értékben, továbbá a Kósz Ágota által már említett árbevételi és nyereség-várakozás, valamint 100 millióra rúgó bérköltség. Tóth szerint elképzelhető, hogy „annak is örülni kell, ha nem lesz veszteséges, de érdemes lehet kipróbálni az üzemeltetést saját személyzettel.”

Potocskáné Kőrösi Anita, a bizottság Becsülettel Siófokért Egyesület által delegált kültagja úgy vélte, „a Galerius elsősorban fürdő, erre várunk sokan régóta, a gasztronómia másodlagos, már csak azért is, mert külső vendégek nem tudják igénybe venni az étteremrészt. Egyetértek azonban azzal, hogy egy esélyt adjunk a saját üzemeltetésnek, ezen később lehet változtatni, fordítva aligha lenne ez lehetséges.”

Kósz Ágota arra hívta fel a figyelmet, hogy „ne csak pénzügyi szempontokat vegyünk figyelembe a döntésnél”, hozzá kapcsolódott Ruszinkó Ádám, a Galerius-fejlesztés turisztikai szakértője, aki azt mondta: azok a fürdők üzemelnek jobban, amelyek maguk működtetik a vendéglátást.

Mintegy 200 vendégéjszakát is generáló fürdő van az országban, 95 százalékuk önkormányzati tulajdonban, jövedelmezőségük alacsony, ezért mindent ki kell használni ennek a javítása érdekében.

„A gasztronómia fontos árbevételi forrás, az volt a Galerius bezárása előtt is, amikor a bevétel egytizedét a sültkrumpli adta, ehhez képest komoly színvonal-növelést tervezünk, a konyhatechnikára is súlyos összeget költöttünk a kapott állami és önkormányzati forrásból, nem lenne szerencsés ezt külső üzemeltetőre bízni.”

Bódis István is bemutatkozott a bizottsági tagoknak, ő a projekt gasztronómiai szakértője és Kósz Ágota szavai szerint az étteremvezetői poszt várományosa (40 éve a legendás szállodasori Siófok étteremben kezdte a szakmát). „Egészségesebb ételeket kínálunk, mediterrán stílusú étteremben, látványkonyhával, kemencével, grillsütővel, amolyan „dolce vita” hangulattal” – magyarázta.

Völgyi Lajos bizottsági elnököt (BSE) az győzte meg, hogy a piaci kínálatban jelenleg egyetlen létező siófoki vendéglátó helyet, egy Balaton-parti éttermet havi 840 ezer forintért kínálnak bérbeadásra, Völgyi szerint még ha a 80 milliós profitterv nem is jön be, ez akkor is a saját üzemeltetés mellett szól – igaz, Potocskáné Kőrösi Anita megjegyezte, hogy a Galerius-éttermet ennél jóval többért kellene, lehetne kiadni.

Máté Gergely (JFK) úgy vélte, „meglehet, valóban aranytojást tojó tyúk lesz a Galerius, de nem biztos, hogy a Balaton-parti Kft. számára. A városnak idegenforgalmi és iparűzési adóbevételt hozhat, és előnyösebb helyzetbe hozza a szállásadókat. Márpedig ha a helyi vállalkozóknak jobban megy, akkor lesz jobb a siófoki lakosoknak is.”

A szavazás előtt még Balázs János, a fürdőfelújítás projektmenedzsere érvelt egyet, mégpedig úgy, hogy „élményfürdő, egészségturizmus, egyre többen áldoznak egyre több pénzt életminőségük javítására és költenek a gasztronómiára is, ezért is fontos annak a fejlesztése is.” Végül 5 igen és 3 tartózkodó szavazattal foglalt állást a pénzügyi és tulajdonosi bizottság a gasztronómia saját berkeken belül maradása mellett.

Végső döntés a képviselő-testület szeptember 25-i ülésén.