Zöldszalag Regatta – 50 elektromos hajót várnak a rendezők

Augusztus 21-én rendezik meg a 9. Zöldszalag Regattát. A szervező a balatonkenesei  balatonkenesei Balatonfői Yacht Club. Az elektromos hajók versenyére idén nagyjából 50 hajót várnak a rendezők – derül ki a közleményükből.

 

Az e-hajók nem száguldanak, csak csendben, méltósággal suhannak a versenyen, hiszen a környezetbarát meghajtásuk nem feltétlenül a sebességre, hanem a hosszú menetidő elérésére van optimalizálva. A hajók jellemzően 7-9 km/h-ás sebességgel „kocogják le” 10 fix pont érintésével és keleti medence teljes egészének behajózásával teljesítendő túraversenyt.

A Zöldszalag Regatta résztvevőinek a száma évről évre növekszik. Az első, még 2012-ben rendezett versenyen mindössze 12 hajó állt rajthoz, míg az idén várhatóan már négyszer annyi, mintegy 50 induló vág neki a távnak.

Az előnevezés lehetősége a napokban nyílik meg a versenyzők előtt, és a verseny előtti napon, vagyis augusztus 20-án zárul. A rajt augusztus 21-én délben, a 11 órakor tartott kormányosi értekezlet után lesz. A verseny 18 órakor zárul. A Zöldszalag Regatta nemcsak verseny, hanem többféle program egyben, hiszen a rendezők 20-án akusztikus koncerttel, 22.-én az ügyességi versenyt követően pedig zenés gálavacsorával várják az eredményhirdetés után a versenyzőket.

A verseny tulajdonképpen egy klasszikus csillagtúra a vízen, a hajósoknak a rendezőktől kapott térkép segítségével különböző tájékozódási pontokat kell megkeresniük, és megérinteniük. További nehezítés, hogy a check-pontok némelyike a szárazföldön lesz! A versenyre gyakorlatilag bárki nevezhet, aki elektromos hajóval rendelkezik, az eredményeket külön osztályokba sorolva (méret és akkumulátor-kapacitás szerint) értékelik. A hajók egyszerre vágnak neki a távnak 21.-én délben, de aztán mindenki a saját taktikája szerint haladhat a pályán.

További információ a versenyről:

www.zoldszalagregatta.hu

https://www.facebook.com/zoldszalagregatta/