Zöld Város projekt – látványos szakaszához érkezett Veszprém belvárosának legnagyobb zöldterület rehabilitációs fejlesztése (Magyar Építők)

A VEMÉV-SZER munkájának köszönhetően Veszprém belvárosának legnagyobb zöld projektje valósul meg, melynek során a szabadtéri- és parkhasználati célokat előtérbe helyezve, több szolgáltatással és szabadidős lehetőségekkel is kiegészített egybefüggő sétálóövezetet alakítanak ki a Szent Miklós-szegi Kálvária–domb és környékén.

Jó ütemben halad Veszprém belvárosának legnagyobb zöld projektjének fejlesztése: az ActiCity Mozgásközpont beruházással párhuzamosan, a több mint 10 éve, a Séd-völgyben megvalósult Kolostorok és kertek sétaútvonal mintájára újul meg a város egyik legszebb sétánya, az Erzsébet-sétány – írja a magyarepitok.hu.

A VEMÉV-SZER Építő- és Szerelőipari Kft. kivitelezésében megvalósuló projekt a Szent Miklós-szegi Kálvária–domb és környékének infrastrukturális felújítását és funkcióbővítését foglalja magában, melynek célja, hogy az intézmények és az akcióterület zöld felülete összekapcsolódjon, a teljes területre komplex, szabadtér- és parkhasználati célokat előtérbe helyezve, a rekreációs és reprezentációs igényeket is megfelelően kielégítve, élettel töltse meg ezt a fontos belvárosi részt.

A terület felújításával a tervek szerint a 2023. tavaszára végeznek.

A beruházásnak köszönhetően egy egybefüggő sétálóövezet alakul ki, amely az Egyetem felől  lehetővé teszi a Szent Miklós-szeg megközelítését  és kapcsolódva a Zeneiskola és Múzeum előtti közösségi térhez a Kávézó  épületétől egészen az egykori gyermekkórházig – a hamarosan felépülő Acticity kulturális központig – tart majd, több szolgáltatással és szabadidős lehetőséggel kiegészülve. A több mint 3,1 hektáron megvalósuló fejlesztés révén

Veszprém szívében egy olyan zöld szigetet alkotnak, amely a különböző funkciókat betöltő kulturális szigetek által lehetőséget kínál majd a különböző generációk rekreációjára, így a kikapcsolódni vágyók többek között új kávézóval, játszótérrel, de akár napozó ülőkékkel, padokkal is találkozhatnak hamarosan.

A projekt jelenlegi állásáról Stáhl Barbara, a VEMÉV-SZER Kft. főépítésvezetője elmondta: a munkálatok 2021 decemberében vették kezdetüket, az azóta eltelt idő alatt pedig számos projektelem kivitelezésével haladtak számottevően a szakemberek, így az Erzsébet-sétányon már több látványos elemmel is elkészültek.

Stáhl Barbara hozzátette, a zöldövezeti és műemléki környezetből adódóan kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a terület megóvására. A fejlesztés során környezettudatos alapanyagokat is felhasználnak, ezekkel kapcsolatban pedig azt is megtudtuk, hogy a projekt keretén belül egyaránt hazai, és Európán belül gyártott eszközöket is beépítenek és telepítenek.

 „A padokat és a napozóágyakat Barcelonából hozattuk, melyek a több mint 30.000 db újonnan telepített cserjével, évelőkkel és hagymásokkal együtt egy harmonikus egységet alkotva, ékes díszeit képezik majd az Erzsébet-sétánynak. A kivitelezés során nagy elővigyázatossággal igyekszünk megóvni a meglévő fás szárú növényzetet is, így a fák törzsének védelme érdekében például kalodákat is megépítünk”

– fejtette ki a főépítésvezető.

A Laczkó Dezső Múzeum előtti részen elhelyezkedő játszótér is már igen látványos szakaszában tart. Összképében nagyszerűen illeszkedik a park környezetéhez, ugyanis amellett, hogy design elemei a játszótéren meglévő koros vadgesztenye fák terméseit és leveleit is tükrözik, a szakemberek a burkolat kiválasztásánál azt is figyelembe vették, hogy az jó vízáteresztő képességű legyen, ezáltal folyamatos vízutánpótlást biztosítson az árnyékot adó fák részére.

A játszótér magas minőségű eszközeit, színes gumigömbjeit, készségfejlesztőit, illetve nagy teherbírású trambulinjait Svédországból szerezték be, jellegzetes terét pedig a gyermekek biztonsága érdekében leesés elleni védelemmel is ellátták, amelyet egy egybefüggő, különböző színű és formájú, helyszínen öntött gumiburkolattal alakítottak ki.

A megújuló belvárosi park két másik ikonikus elemeként az újonnan létrejövő kávézó és támfalsétány létrehozásával is ugyancsak jól haladtak a fejlesztés során. A Megyeház térre nyíló, kívül látszóbeton kialakítású kávézó épület födémjén zöldtető fog megépülni, melynek növényzete a környező zöld övezethez igazodik, alacsonyabb cserjefajokkal. A zöldtető víz- és hőszigetelése, továbbá a lejtbeton már kialakításra került – ismertette a főépítésvezető.

A kávézó épület szervesen kapcsolódik a meglévő, felújított támfalrendszer vonalvezetéséhez, továbbá egyedi gyártású, nagyméretű panoráma hőszigetelt nyílászárókkal látják majd el, melyeknek köszönhetően szoros kapcsolatot teremt majd külső környezetével is.

A további munkálatokkal kapcsolatban kifejtette: a fentebb említett kávézó falán konzolosan kialakított acélszerkezet közvetlen kapcsolódik egy acélhídhoz, mely kapcsolatot teremt a Kálvária-domb meglévő/felújított támfal rendszerével.

A Szent Miklós-szegi Kálvária domb több irányból is megközelíthető, ehhez pedig a mozgáskorlátozottak, illetve a vakok és gyengénlátók számára is lehetőséget biztosítottak.

A főépítésvezető végezetül a fejlesztés egy másik jelentős projekteleme kapcsán elmondta, a Laczkó Dezső Múzeum és a Bakony ház között – részben gyermekek számára – létrejövő etnobotanikai kert kiépítése is rövidesen kezdetét veszi.

A kertet régi magyar őshonos, kultúrtörténeti haszonnövényekkel telepítik be, ezáltal bemutatja majd a magyar népi kultúrában hasznosított, jellemzően a bakonyi térségben megtalálható száraz és nedves rétek, erdőszélek, valamint erdők vadon termő növényeit is.

Az etnobotanikai kerttel határos Erzsébet sétány és vele szemben lévő Kálvária-domboldal növényzete jól beállt, ligetes faállomány, melyben burjánzó cserjefoltok képeznek egyöntetű felületeket. A területen a meglévő növényzetet kiegészítve, a több ezer árnyéki gyeppótló növényen kívül új évelőket, cserjéket és fákat is telepítenek hamarosan a szakemberek.

Jelenleg folyamatban van a meglévő, elmohásodott füves területek sarabolása, melynek helyére újonnan kialakított pázsit felületek kerülnek. A munkaterületen lévő szobrok új helyükre történő telepítése, illetve felújítása is már teljes egészében megtörtént.

A projekt területén korszerű és energiahatékony LED világítótestek beépítésével új közvilágítási hálózatot is kiépítenek. A játszótérrel szemben, a zeneiskola mellett pedig létrejön egy rendezvényterület, ahol kialakítanak egy szabadtéri színpadot is, mely teret adhat majd a vállalkozó szellemű helyi és vidéki előadóművészeknek.