Zarándokház épül Aszófőn (veol.hu)

A Tihanyi Bencés Apátság támogatást nyert egy 50 férőhelyes zarándokház építésére Aszófőn, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program és a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága támogatásával.

A fejlesztés célja, hogy egyéni és csoportos zarándokok a Balaton-felvidéken magas minőségű szállást kapjanak, ahol lelki feltöltődésre is van lehetőségük az év minden napján. A projekt teljes költségvetése közel nettó 140 millió forint – tudósít a veol.hu.

A Tihanyi Bencés Apátság szerzetesközössége természetföldrajzi szempontból egyedülálló elhelyezkedése révén és a magyar nemzeti kulturális örökség egy meghatározó elemének őrzőjeként, az elmúlt években a belföldi és külföldi turizmus egyik – a Balaton régióban – kiemelkedő célpontjává vált.

Az Apátság kiemelkedő küldetése, hogy erősítse és bővítse a vallási turizmushoz tartozó szolgáltatások lehetőségét: zarándokszállások létrehozásával és a zarándokcsoportok számára lelkiségi programok szervezésével. Évente számos egyházi iskolából érkező diák, valamint plébániai közösség tartja lelkigyakorlatát az apátságban. A lelkigyakorlatokon keresztül a fiatalok megismerhetik az itt élő szerzetesek életét és lehetőséget kaphatnak a bencés spiritualitásból származó hiteles keresztény értékrend kialakítására. A zarándokok fogadásához elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra kialakítása, elsősorban a szálláshelyek fejlesztése, bővítése.

A tervezett épület területe 240 m2, így egy maximum 50 férőhelyes, vizesblokkokból és egy közösségi térből álló szállásépület jön létre. Az épülethez tartozó udvaron egy kültéri, fedett, közösségi összejövetelekre alkalmas helyiség is épül, továbbá kerékpár tárolásra hasznosítható épület és sátorok elhelyezésére alkalmas terület kerül kialakításra egész éves nyitva tartással. A zarándokház átadásának tervezett ideje: 2021 október. A zarándokszállás vendégköre: elsősorban gyermek és felnőtt zarándokcsoportok, valamint egyéni zarándokok.

A projekt 98 millió forint támogatásban részesül az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programból, valamint, 25 millió forint támogatásban részesül az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságtól.

A Tihanyi Bencés Apátság által szervezett május 4-ei ünnepélyes alapkőletételen részt vett Révész Máriusz kormánybiztos, Soltész Miklós államtitkár és Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője is.