Zamárdi is megszakította a déli part ingyenes parkolás-gyakorlatát (sonline.hu)

Fizetni kell a parkolásért Zamárdi központi részén, a parti sávban június 15. óta. Ezzel újabb déli parti város szakította meg az ingyenes parkolás szokásjogát, ami tavaly nyáron már Zamárdiban is komoly közlekedési problémákat okozott a nyáron. (A hír végén közöljük a város hirdetményét és térképét az intézkedésről.)

 

– Beszorultunk a két környező település közé, hiszen Siófokon és már Balatonföldváron is fizetni kell a parkolásért, emiatt aztán tavaly nyáron azt tapasztaltuk, hogy nagyon sokan jöttek kizárólag strandolni Zamárdiba – mondta Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere azzal, hogy a döntően egynapos, autóval érkező turisták nagy tömege miatt tarthatatlanná vált a helyzet.

A város hivatalos közösségi oldalán pro és kontra vélemények egyaránt olvashatók, a fizetős parkolást pártolók közül akad, aki azt írta, hogy voltak időszakok, amikor az autók miatt moccanni sem lehetett. Az ellenzők hivatkozási alapja többek között az, hogy a díjköteles parkolás elriasztja a vendégeket.

Ha Balatonföldvár példáját vesszük alapul, akkor a turistatömeg elmaradása miatt aggódók talán megnyugodhatnak, hiszen az elmúlt időszak statisztikái alapján a szomszédvárban sem okozott visszaesést a viszonylag friss, fizetős rendszer. Zamárdi polgármestere mindemellett bizakodó, hiszen azt tapasztalják, hogy a többség elfogadja az önkormányzat döntését.

Csákovics Gyula arról is beszélt, hogy a déli part leghosszabb ingyenes partszakaszát szeretnék továbbra is megtartani szabad strandként, a parkoló autók okozta környezeti terhelést azonban csökkenti kell és a strandfenntartás is jelentős összegeket emészt fel. Az egynapos turistákat is szeretnék megszűrni, hiszen a kizárólag a szabad strand miatt érkezők az infrastruktúra használata mellett nem növelik a helyi bevételeket.

A díjak egyébként átlagosak, az óránkénti költség 300, míg a napidíj 1500 forintjába kerül az autósoknak teljes áron. Az üdülőtulajdonosok, a helyi lakosok, de még a közeli balatonendrédiek is jogosultak kedvezményre. Az állandó lakók évente 3 ezer, az üdülőingatlannal rendelkezők 5 ezer forintért válthatnak bérletet. Ingyenes területek továbbra is elérhetők, így például a Siófokhoz közelebb eső Zamárdi felső parti sávja sem számít díjköteles zónának.

Az első nyár a próbaszezon lesz, ez alapján értékelik majd a parkolási rendszer működését. Az első nyár adhat választ arra is, hogy mekkora bevételt hoz mindez – írja a sonline.hu.