Zamárdi: az idei a változás éve (Balatoni Futár)

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere szerint a idén város jövőjét új dimenziók köré kell fonni, ám ez a lépéskényszer semmiképpen sem jelenthet stagnálást vagy visszaesést.

A polgármester így nyilatkozott a Balatoni Futárnak:

Tudatában voltunk annak, hogy a kedvező trend nem tart örökké, de a lakosság hangulatán is érződött már: némi nyugalmat, csendesebb nyarakat szeretnének. Úgy gondolom: a népszerűségünkből adódó lehetőségekkel jól sáfárkodtunk, s bevételeinket a köz javára, a település infrastruktúrájának bővítésére, lakóhelyünk arculatának szépítésére fordítottuk. Most új világ kezdődik, amikor csökkenteni kell a tempót, s időlegesen le kell mondanunk bizonyos beruházásokról. Dolgozunk tovább, a tradíciók jelentős részétől pusztán erre szezonra búcsúzunk el. A rendezvénytér várhatóan idén sem marad látogatók nélkül, ugyanis a helyi és környékbeli borászok itt várják majd legjobb nedűikkel a vendégeket, s az augusztus végén rendezendő strandfesztiválnak is ez a terület ad otthont. Ezek a programok némi bevételt is jelentenek, s valamelyest enyhíthetnek a közterület foglalási- és parkolási díjak eltörléséből adódó gondokon.

A korábbi beruházások tapasztalatai egyébként azt sugallják, hogy a folyamatban lévő fejlesztések leállítása vagy elodázása az állandóan emelkedő árak miatt nem jelent eredményes megoldást. Ezért döntöttünk úgy, hogy a nyár folyamán befejezzük a kiállító- és rendezvénytér épületének kivitelezését, s még ez évben elkészül a piac is. Ennek költségeihez az önkormányzat hetvenmillió forintos önrésszel járul hozzá, s ezzel teljessé válik a városközpont rehabilitációja.

S még a beruházásoknál maradva: a város költségvetése nem csupán az állandó lakosok igényeinek kielégítését szolgálja – gondolnunk kell a villatulajdonosokra, a nálunk vendégeskedő nyaralókra is. Bevételeink növeléséről tehát nem mondhatunk le, s így nem zárkózhatunk el a BalatonSound tulajdonosi körével való tárgyalásoktól sem. Készen állunk a folytatásra, a hosszú távú együttműködésre, ám ez a partnerek nagyobb anyagi áldozatvállalásával jár majd.