Zalában 748 fiatal munkaerőpiaci helyzete javulhat 2027-ig (zaol.hu)

Elkezdődött a GINOP Ifjúsági Garancia Plusz elnevezésű, stratégiai jelentőségű Pillér projekt Zala vármegyében, melyben a Zala Vármegyei Kormányhivatal konzorciumi partnerként vesz részt. A program célja, hogy a fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül. A program végrehajtására 1,870 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás áll Zala vármegye rendelkezésére.

Magyarországon folytatódik a 2015 óta működtetett Ifjúsági Garancia Rendszer (IGR), több elemében megerősítve. A megerősített IGR lényege, hogy azon 30 év alatti – azaz a 15. életévüket igen, de a 30. életévüket  még nem betöltött – fiatalok számára, akik nem tanulnak, nem dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálat 4 hónapon belül valamilyen konkrét lehetőséget ajánl fel az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat-szerzésre, vagy a tanulásra – írja a zaol.hu.

Az Ifjúsági Garancia Plusz program belépési pontjaként  az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatalok foglalkoztatási osztályai szolgálnak a fiatalok számára, 2024. április 15-től, hívja fel  figyelmet a Zala Vármegyei Kormányhivatal.

A projekt keretében Zalában 748 fiatal támogatásba vonását tervezik 2027. augusztus 31-ig. A programba belépő fiatalok személyre szabott segítséget kapnak a munkaerőpiaci helyzetük javításához. A segítségnyújtás első szakaszában foglalkoztatást elősegítő szolgáltatások, egyéni/csoportos tanácsadások formájában történik a fiatalok segítése, ezek során ifjúsági tanácsadó munkatársak segítenek a fiataloknak saját, egyéni tervet kialakítani továbblépésükhöz.

A fiatalok egyéni tervének megvalósítását az alábbi támogatásokkal segíti jelenleg a program: bértámogatás, utazási támogatás álláskeresőknek, lakhatási támogatás álláskeresőknek, képzéshez nyújtható álláskeresést ösztönző juttatás, szolgáltatások ideje alatt nyújtható pénzbeli juttatás

A program az Európai Unió társfinanszírozásával, a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.