Nőtt a belföldi- és a külföldi-vendégéjszakák száma is májusban a Balatonnál

2024 májusában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,6 millió vendég 3,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 18, a vendégéjszakáké 13 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,1, a külföldivendég-éjszakáké 21 százalékkal emelkedett. 


2024. január-májusban a belföldi vendégek által a turisztikai szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 4,9, a külföldieké 13 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Májusban a vendégéjszakák 70 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 9,4 százalékkal haladta meg az előző évit. A magán- és egyéb szálláshelyeken 22 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 5,1 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos havinál. A vendégek száma 822 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,7 millió volt a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 583 ezer vendéget és 1,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 69 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 7,3 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldi vendégéjszakák száma 9,4 százalékkal meghaladta a tavaly májusit.

A belföldi vendégéjszakák száma a Sopron-Fertő turisztikai térségben bővült a legnagyobb mértékben (13 százalékkal), illetve Tokaj és Nyíregyháza térségében csökkent a leginkább (9,4 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest. Budapesten 19, a Balatonnál 5,8 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldi vendégéjszakák száma.

A külföldi vendégek száma 29, a vendégéjszakáké 21 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 789 ezer vendég mintegy 2,0 millió vendégéjszakát töltött el, közülük 559 ezer vendéget és közel 1,4 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 80 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 18 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldi vendégéjszakák száma 36 százalékkal nőtt 2023 májusához mérten. A külföldi vendégéjszakák száma a legerőteljesebben Gyula és térségében bővült (84 százalékkal), a leginkább pedig a Pécs-Villány turisztikai térségben esett vissza (16 százalékkal) az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Balatonnál 29, Budapesten 21 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldi vendégéjszakák száma.

Összesen 27 067 turisztikai szálláshely, ezen belül 2708 kereskedelmi, illetve 24 359 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 979 szálloda és 1114 panzió volt nyitva május egy részében vagy egészében.

A turisztikai szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel csaknem 88 milliárd forint volt, folyó áron 20 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 15 százalékkal kevesebbet, 3,3 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Január-májusban a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos időszakához képest 9,1 százalékkal több, összesen mintegy 13,7 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 4,9, a külföldiek 13 százalékkal több (6,4 millió, illetve 7,3 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.