Vulkánkitörést idéznek a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen

8 millió év után, június 9-én, szombaton újra kitör a vulkán a Hegyestűn egy látványos makett segítségével – invitál Monoszlóra, a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyre a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. Interreg Dunai Geotúra projektjük a földtani örökség hasznosítását célozta meg fenntartható és innovatív módon.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, mint a Bakony–Balaton UNESCO Geopark alapító és fenntartó szervezete a „Dunai GeoTúra Projekt – A földtani örökség hasznosítása dunai geoparkok fenntartható és innovatív turisztikai fejlesztésében” című, az Interreg Duna Transznacionális Együttműködési Program keretei között megvalósuló projekt következő eseményére invitál.

2018. június 9-én, szombaton 10:00-tól 12:00-ig a monoszlói Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen Harangi Szabolcs DSc, az MTA doktora, geológus, vulkanológus, tanszékvezető egyetemi tanár és az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője tart előadást kicsiknek és nagyoknak egyaránt, érdekes módon bemutatva a térség vulkanizmusát.

A sétával egybekötött előadás után bekövetkezik az, amire 8 millió évet kellett várni: újra kitör a vulkán a Hegyestűn egy látványos makett segítségével!

Tervezett program:

Korbély Barnabás, a BfNPI Bakony–Balaton Geopark Csoportjának vezetője, az Európai Geopark Hálózat Koordinációs Bizottságának tagja  az Interreg Dunai Geotúra c. projektet mutatja be röviden.

Harangi Szabolcs Tűzben született címmel ismeretterjesztő előadást tart a Hegyestű kialakulásáról, a geológiai bemutatóhely hamarosan megújuló kiállításáról és a Hegyestűtől a Kopasz-hegyig húzódó új vulkanológiai tanösvényről. Miközben bejárják a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyet, felelevenítik a 3–8 millió évvel ezelőtti tűzhányók működését, és azt is megtudhatják, hogyan jöttek létre a Hegyestű szabályos oszlopai.
Ezt követően kerül sor a vulkánkitörés a Hegyestűn.

Az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várnak. A részvétel a belépőjegy megvásárlásával lehetséges, felnőttek részére a kedvezményes belépőjeggyel 700 Ft, gyermekek számára 500 Ft.
Előzetes regisztráció nem szükséges.

Információ: Bakony-Balaton Geopark