Az Országház Bora (origo.hu)

Az Országgyűlés elnöke második alkalommal indított borversenyt, amelynek győztesei elnyerték Az Országház Bora 2018 címet. A pályázaton összesen nyolc tételt választott ki a zsűri, köztük két balatoni bort is.

Az Országgyűlés napjainkban is kiemelt figyelmet fordít a minőségi borkultúra hazai fejlődésére. Az ország nemzeti és nemzetközi arculatának fontos pillére az évszázadok óta jó hírű magyar borral való képzettársítás. Ezért a bormustrán azokat a kiemelkedően jó minőségű hazai tételeket választották ki, amelyek reprezentációs alkalmakkor méltóképpen képviselik a magyar Országgyűlést.

Az Országház Bora pályázat kiírásakor az egyedi, a hely sajátosságait visszaadó őshonos vagy már régen meghonosodott szőlőfajták, valamint borstílusok kaptak elsősorban szerepet. Ennek megfelelően nyolc kategóriában versengtek egymással a legkiválóbb magyar pincészetek: olaszrizling, furmint, egyéb fehér, tokaji aszú, kadarka, kékfrankos, bikavér és cabernet franc.

A nyolc meghirdetett kategóriára 160 palack bor érkezett 90 pincészettől. A borokat a huszonegy tagú bizottság bírálta el, amelynek elnöke dr. Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia elnöke volt – számolt be az eseményről az origo.hu.

A díjazásnál a minőségi kritériumoknak való megfelelés mellett a magyar bortermelés tradícióinak szem előtt tartása, illetve a történelmi borvidékeken való működés is fontos volt.

Díjazottak idén a balatoni, egri, villányi, tokaji és szekszárdi borvidékekről származó tételek lettek:

A Balatonnak a füredi Figula Pincészet 2015-ös évjáratú Figula Lőcze Olaszrizlingjével, a szentantalfai Dobosi Pincészet és Vendégház pedig 2016-os Bio Kéknyelűjével hozott dicsőséget.

A többi borvidék nyertesei:

Béres Tokaji Naparany Cuvée 2015 (Béres Szőlőbirtok)
Günczer kékfrankos 2012 (Günzer Zoltán Pincészete)
Borgundi Egri Bikavér 2012 (Petrény Winery)
„Nagyapám” Szekszárdi Kadarka 2017 (Eszterbauer Borászat)
Cabernet Franc Grand Selection 2011 (Juhász Testvérek Pincészete)
Grand Tokaj Tokaji Aszú Szarvas 6 puttonyos 2013 (Grand Tokaj)

A hivatalos eredményhirdetésre és díjátadó ünnepségre 2018. június 1-jén került sor az Országház Vadász termében.

A győztes bortermelőknek jogukban áll a díjnyertes italt saját címke alatt, Az Országház Bora 2018 logóval ellátva forgalmazni.

Fotó: vincemagazin.hu