Vonzó úti cél a Balaton a cseh turistáknak (Forbes)

A cseh turistákat sokkal jobban vonzzák a fővároson kívüli úti célok. A Magyar Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a Csehországból érkezők 2020-ban lényegesen többen választottak fővároson kívüli úti célokat, mint ahányan Budapesten töltötték az idejüket.A csehek 83 százaléka tavaly Nyugat-Magyarországon foglalt szállást, és csak a maradék 17 százalék utazott Budapestre és az ország más pontjaira.

Igaz, vendégéjszakák számában így is a főváros vezet: az összesen 250 ezer Magyarországon eltöltött cseh vendégéjszakából 60 ezret regisztráltak tavaly Budapesten – írja a Forbes.

A fővárost Bük és Sárvár követi 52, illetve 42 ezer vendégéjszakával. A két vasi fürdővárost Siófok (15 ezer), Hévíz (14 ezer), Zalakaros (13 ezer) és Harkány (11 ezer) követi cseh vendégéjszakák számában, valamint Győr és Pannonhalma térségébe is szívesen utaztak.

A csehek fele Prágából, Dél-Morvaországból és Közép-Csehországból érkezett Magyarországra. Az MTÜ honlapján megjelent adatokban megemlítik, hogy az utazók fele hotelekben szállt meg, de egyre népszerűbbek a magán- és egyéb szálláshelyek is, amit a fiatalabb generáció megjelenésének tulajdonítanak.

Érdekesség, hogy a cseh turisták 60 százaléka férfi volt. Az idei turisztikai szezon szempontjából fontos, hogy Csehország és Magyarország már megegyezett arról, hogy kölcsönösen elfogadják egymás oltási igazolványait.