Vízkeresztig látható a Betlehem a keszthelyi bazilikában (TV Keszthely)

A Kis Szent Teréz bazilikában 1930-tól építik meg a Betlehemet. Az ünnepvárás idején , a bibliai életkép megjelenítése lelkileg is hangolja a látogatókat az ünnep üzenetére. Az idén a nagyméretű építményt három nap alatt készítették el a bazilikában.

Kicsik és felnőttek egyaránt kíváncsiak  a Keszthely legnagyobb templomában megépített Betlehemre, ami az adományperselybe dobott aprópénzért karácsonyi ,szent énekkel is megörvendezteti a látogatókat – tudósít a TV Keszthely.  A Betlehemet 80 éve építik meg a templombelsőben. Jelenlegi építői tanultak a vörsi Betlehem építőktől is, de a régi arculatot , képeket és figurákat is megőrizték. Máig azokat felhasználják.

A templom hangulatához illeszkedő Jézus születését bemutató életkép 30 különböző anyagból készül el évről-évre. Rengeteg mohát, zöldnövényt ,tujaágat használnak  az építésnél. Mindig bővül új látnivalóval is a templomi Betlehem . Az idei várakozás időszakára építettek egy kősziklát  csordogáló patakkal és fa híddal.

Dr Fodor János plébános a TV Keszthelynek elmondta: 1223-ban volt az első Betlehem amit Assisi Szent Ferenc épített. Az volt a vágya,hogy a lélek is találkozni tudjon,a belsőben megtudjon születni az Úr Jézus,s ezt szeretnénk bemutatni. Az első Betlehem mikor épült,akkor péntekre esett Karácsony. S arra gondoltak az egyház elöljárói,hogy böjtölni kell. Assisi Szent Ferenc arra kérte a környezetét,hogy még a falakat is kínálják meg hússal.Jelezve ezzel azt,hogy pénteken az Úr születése napján semmiképpen se böjtöljünk. Hanem az egész lelkünk, az egész életünk valójában ünnepeljen.

A keszthelyi Kis Szent Teréz bazilikában  megépített  Betlehem , Úr jelenéséig Vízkeresztig  látható.