Különleges üvegekből nyílt kiállítás Hévízen (zaol.hu)

Útnak indult a Mesélő üvegek sorozat a Belvárosi Múzeumban. Most olyan tárgyakat láthat a publikum, amelyek patikákban, boltokban, háztartásokban voltak fellelhetők.

A míves likőrös üvegektől egészen az egyszerű kocsmai porciósokig változatos a „seregszemle” – fogalmazott zaol.hu-nak Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ igazgatója. Hozzátette: az üveggyűjtés különleges szelete a szódás vagy szikvízipar területe, ezek a tárgyak külön univerzumba kalauzolnak. Mivel Hévíz fürdőváros, a tárlatból nem hiányozhatnak a fürdő-kúrapoharak sem, amelyek a régi korok fürdőéletéről mesélnek.

A múzeum kisebb termében főként biedermeier fürdőpoharak, illetve a fürdőhelyi emlék-, valamint úgynevezett barátságpoharak kaptak helyet, a másik helyiségben pedig csomagolási üvegek, például szódás, kékítős vagy éppen befőttes üvegek láthatóak.

A kiállítás számos különlegességet is felvonultat, ilyenek például a szikvízkészítő ballonok, vagy azok a szódásüvegek, amelyek Trianon után a „Nem, nem, soha!” feliratot viselték – egészen 1948-ig, amikor is a szöveget és a nemzeti színeket „kicenzúrázta” róluk a hatalom, s azokat el kellett távolítani.

Az emlékpoharak egyik különleges szegmensét azok alkotják, amelyek érzelmekről, szerelmekről tanúskodnak. Persze, ezek olykor összetörtek, de amik kiállták az idők próbáját, most régmúlt lángolások emlékét idézik, őrzik.

A másik csoportba pedig azok tartoznak, amelyek a mai szelfik elődjének tekinthetők. Ezek azt dokumentálják, idézik fel, hogy „itt jártam”… – tudósít a zaol.hu.