Vízimentők: ha beáll a jég a Balatonon még nem jelenti azt, hogy alkalmas is a sportolásra

Az elmúlt években, az enyhe teleknek köszönhetően ritkaságszámba ment a sportolható jég a Balatonon, ezért biztosan nagyon sokan alig várják már, hogy újra jégre léphessenek. Az óvatosság azonban nagyon fontos! Az, hogy beáll a jég, még nem jelenti azt, hogy alkalmas is a sportolásra vagy a szabadidő eltöltésére.

(Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata)

Arról, hogy a jég megfelelő vastagságúra hízott-e már, soha ne magunk próbáljunk meggyőződni, hanem figyeljük az aktuális híradásokat és a helyi önkormányzatok által közzétett információkat. Amennyiben korcsolyázásra alkalmassá válik a jég, akkor a Balaton-parti önkormányzatok kijelölik az arra alkalmas területeket – hívja fel a figyelmet honlapján a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig csak az arra kijelölt területeken lépjünk jégre! Azon kívül minden más jégfelület veszélyes lehet!

– fogalmaznak.

Kifejtik: amennyiben sportolásra alkalmassá válik a jég, akkor is vannak alapvető szabályok, amiket be kell tartanunk ahhoz, hogy biztonságban mozoghassunk a jégen. A biztonságunkat tovább növelhetjük, ha a jégen tartózkodás ideje alatt van nálunk jégszög.

A jégszög egy egyszerű önmentő eszköz, melynek segítségével egy esetleges beszakadás esetén könnyebb fixen megkapaszkodni a jégen és felhúzni magunkat a felszínre.