Kontrát Károly: a balatoni települések összefogása meghozta gyümölcsét (veol.hu)

Nehéz, küzdelmes időszakot tudhatunk magunk mögött, de a megpróbáltatások ellenére rengeteg fejlesztés valósult meg, számos eredményt értünk el 2020-ban is. A siker az összefogásnak, a választókerületemben élő emberek munkájának köszönhető, így értékelte az elmúlt évet Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője.

A koronavírus járvány elleni védekezés határozta meg mindennapjainkat, az ország, illetve a kettes számú választókerület életét is, ahol minden eredményt az emberek közösen értek el – fogalmazott Kontrát Károly. Az államtitkár, országgyűlési képviselő egész évben fontosnak tartotta, talán 2020-ban még inkább, mint korábban bármikor, hogy személyesen legyen jelen a választókerületéhez tartozó településeken – írja a veol.hu.  A járvány elleni védekezésről folyamatosan tájékoztatta a polgármestereket, akiktől rendszeresen információt kért a helyi körülményekről. A politikus kiemelte, 2020 egyik legfontosabb eredménye, illetve nagy közösségi sikere, hogy vezetésével összefogtak a települések, és együttműködésük meghozta a gyümölcsét: közösségi tulajdonban maradhatott Balatonakali, Balatonudvari és Balatonkenese kikötője.

2020-ban választókerületem 41 települése, 14 kategóriában több mint 820 millió forint támogatást nyert a Magyar Falu Program keretében. A falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2021 januárjától további településeken érhető el. A kistelepülések gyarapodását mindig figyelemmel kísérem és támogatom

– jelentette ki az országgyűlési képviselő. Kontrát Károly hangsúlyozta: választókerülete fő turisztikai vonzereje a Balaton. Az idén is folytatódó strandfejlesztési programnak köszönhetően Balatonakarattyától Balatonszepezdig folyamatosan újulnak meg a kerülethez tartozó strandok. A negyedik ütemben pedig további 13 fürdőhelyet fejlesztenek.

Beszélt arról is, hogy 2020-ban két bölcsőde, öt óvoda újult meg, illetve új eszközöket kapott a térségben. Külön kiemelte a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium bővítését és felújítását, melynek révén egy teljesen modern, korszerű iskola áll a tanulók és a pedagógusok rendelkezésére. Ezeken felül döntés született a felsőörsi Általános Iskola fejlesztéséről is, az új tanterem és tornaterem építését

Jelentős feladatnak tekintettem az útfejlesztéseket 2020-ban is. Tavasszal adtuk át a Tótvázsony-Balatonszőlős-Balatonfüred összekötő utat. Úgy gondolom, az egy milliárd forintot megközelítő beruházás még vonzóbbá tette az érintett településeket

– fogalmazott. Ezen kívül több kisebb út is megújult, mellyel választókerülete közlekedése még biztonságosabb lett, és az útfejlesztések idén is folytatódnak. Várpalota például 700 millió forintot nyert belterületi utak és járdák felújítására, Csopakon és Balatonkenesén pedig körforgalom tervezése indulhat meg, amivel szintén növekszik a közlekedésbiztonság. Mindemellett átadták Alsóörsön tavaly a Varázserdő-Varázserő Turisztikai Látogatóközpontot, illetve Várpalotán a Pannon Sütő Kft. kapacitás-bővítő beruházása kezdődhet meg. Örvendetes, hogy Balatonfűzfő már 20 éves városi jubileumát ünnepelte tavaly – fogalmazott az államtitkár.

Kontrát Károly kiemelte, a napokban adták át a 681 millió forint állami támogatással, és nagy közösségi összefogással épült Balatonalmádi Sportközpontot, és nemsokára átadják a felújított vörösberényi volt jezsuita kolostort is. Idén folytatódik többek között a balatonfüredi BME Tudáscentrum, a várpalotai tanuszoda építése, a Thury-tér rekonstrukciója, valamint a Zichy kastély felújítása.

Az önkormányzatoknak 2021 és 2023 között is nagy fejlesztésekre nyílik lehetősége.