Víz Világnapi Konferencia a Balaton Régióban

Hagyományaihoz híven idén is megszervezi a Víz Világnaphoz kapcsolódó konferenciáját a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség 2024. március 26-án Siófokon, a polgármesteri hivatalban – áll a közleményükben. A világnap mottója idén a „Víz a békéért”. Az ingyenes rendezvény célja, hogy a résztvevők új – vízzel, Balatonnal kapcsolatos – ismeretekkel gazdagodjanak.

 

A víz alapvető, pótolhatatlan lételeme minden élőlénynek. A víz megújuló természeti erőforrás, azonban nem körültekintő használata és a globális igények növekedése (népességnövekedés a gazdasági növekedés, fogyasztás, „életszínvonal” növelés kényszerével párosulva) következtében az egészséges édesvíz hiánytól szenvedő lakosság aránya rohamosan emelkedik, a fenntarthatóságot veszélyezteti.

A víz békét teremthet, de olykor konfliktusok forrása is lehet. Ha kevés, ha szennyezett, ha nem fér hozzá mindenki egyenlően, mind-mind feszültséget kelthet közösségek vagy országok között. Az éghajlatváltozás hatásai egyre jobban érezhetőek, a népesség növekedésével együtt sürgősen szükség lenne az országhatárokon belüli, és az országok közötti összefogásra legértékesebb erőforrásunk védelme és megőrzése érdekében.

Az egészségügy, az emberek jóléte, az élelmiszeripar, az energetikai rendszerek, a gazdasági tevékenységek, valamint a környezet megóvása csak egy jól működő, és méltányosan irányított vízgazdálkodáson alapulhat.

Tekintettel arra, hogy a 2024. évben a Víz Világnap mottója „Víz a békéért”, a rendezvény célja, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a közös munkák, együttműködések eredményeiről, többek között a 19. Világ Tavak Konferenciájának közös nyilatkozatáról, az integrált vízgazdálkodás és tájhasználat harmonizálásáról, a Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Labor kutatási eredményeiről, a 2023. évi C. törvény vízparti területeket érintő módosításáról, valamint a Balaton térségében megvalósult projektek közösségi jelentőségeiről.

 

Részletes program: 

 •   9:30 –  regisztráció
 • 10:00 – Tizenkilencedik Tavak Világkonferenciája eredményeinek összefoglalása, nyilatkozat bemutatása
  Előadó: Dr. Molnár Gábor ügyvezető igazgató, Balatoni Integrációs Kft.
 • 10.15 – 10.30 Integrált vízgazdálkodás és a tájhasználat harmóniájának megvalósítása (tájszemléletű vízgazdálkodás) a KEHOP Plusz vonatkozásában különös tekintettel a Balaton Régióban
  Előadó: Kakuk József főosztályvezető, KTM, Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság
 • 10.30 – 10.45 Hogyan jelenik meg a tó és a vizes élőhelyek védelme a 2018. évi CXXXIX. törvény („Balaton törvényi része”) tavaly év decemberi módosításának tükrében (2023. évi C. törvény)
  Előadó: Dr. Borbély Sarolt osztályvezető. ÉKM Területi Tervezésért és Építésügyi Igazgatásért Felelős Helyettes Államtitkárság
 • 10.45 – 11.00 Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Labor tevékenységének ismertetése különös tekintettel a Balatont érintő kutatások eredményeire
  Előadó: Gerencsérné dr. Berta Renáta szakmai vezető, Pannon Egyetem
 • 11.00 – 11.30 Kávészünet
 • 11.30 – 11.45 Sió leeresztő rendszer bemutatása a közösségi érdekek szolgálatában
  Előadó: Dr. Csonki István igazgató, Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
 • 11.45 – 12.00 A Hévízi-tó átfogó-tóvédelmi program bemutatása, közösségi jelentősége
  Előadó: Sinka Gábor projektmenedzser, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
 • 12.00 – 12.15 A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet legújabb kutatási eredményeinek bemutatása
  Előadó: Bánó Bálint tudományos munkatárs, HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet
  12.15 – 12.35 Balatoni középiskolások által készített kisfilm vetítése

A rendezvény időpontja: 2024. március 26.

Helyszín: Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal Földszinti nagyterem