Virágzik a májvirág Badacsonytördemic határában (veol.hu)

A napokban Badacsonytördemic határában a erdők alját kékre festette a virágzó májvirágok (Hepatica nobilis) tömege. A melegbarna avarban az égszínkéken ragyogó virágok elkápráztatják az éppen arra kiránduló turistát. Figyelemre méltó a hegyen a nagyszámú előfordulása. Ilyenkor tavaszelőn, ha erre kirándulunk, harkályok dobolásától hangos az erdő, citromlepkék repülnek, bundás pöszörlegyek igyekeznek hosszú szívógatójukkal egyik virágtól a másikig.

 

A májvirágot rendszertanilag a boglárkafélék családjába sorolják. Hazánkban a Dunántúlon találhatók állományai. Élőhelyét a mészkedvelő gyertyános-tölgyesek, bükkösök, szikla- és szurdokerdők képezik. A kora tavasz igazi éke az égszínkék virágú növény, melyre jellegzetes, háromkaréjú, foltos, áttelelő levelei révén egész évben ráakadhatunk. A növény elnevezését a máj formájú leveleiről kapta.

Tudományos, latin neve árulkodik, hogy korábban kedvelt gyógynövényként használták. Régebben a leveleiből nyert glikozidákat és csersavat tartalmazó drogot májbetegségek és vesebántalmak elleni teakeverékekben alkalmazták. Napjainkban e törékeny, csodaszép  növény is fogyatkozóban van, védett, ezért gyűjtése tilos! Természetvédelmi értéke ötezer forint – írja a veol.hu.