Vigyáznak a táborozó gyerekek egészségére (magyarnemzet.hu)

A nyári gyermek- és ifjúsági vándortáborok, erdei iskolák résztvevőinek élelmezési és higiénés körülményeit szigorú jogszabályi előírások alapján kell alakítani. A nyári táborok szervezőnek legalább hat héttel a tábornyitás előtt be kell jelentenie az illetékes járási kormányhivatal népegészségügyi főosztályának a tábornyitási szándékot, a helyszínt, az időpontot, a táborozók számát, továbbá a hivatalos szervekkel való kapcsolattartásért felelős személy nevét, elérhetőségi adatait. 

A Balaton kiemelkedő turisztikai vonzereje nyomán a Veszprém megyei járási kormányhivatalokhoz június 15-ig már 156 gyerek-, illetve ifjúsági táborról érkezett bejelentés, a marcali, a fonyódi és a siófoki járási kormányhivatalhoz 146 állandó tábor megtartását jelezték – írja a magyarnemzet.hu.

Az egészségügyi ellenőrzések elsősorban a tábor helyének és környezetének megfelelőségére irányulnak: biztosított-e a kifogástalan ivóvíz, van-e megfelelő tisztálkodási lehetőség, illemhely, megvannak-e az étkeztetéshez és a kommunális hulladék gyűjtéséhez szükséges eszközök és a higiéniai feltételek. Figyelik azt is, hogy felkészültek-e a tábor szervezői az esetleges rágcsálóirtásra, és van-e a táborban vagy annak közelében gyermekorvosi ellátás. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek egyebek mellett az ételek hűtéséhez szükséges berendezéseket, műszaki feltételeket, az élelmiszerek nyomon követhetőségét is vizsgálják – tudósít a magyarnemzet.hu.