Veszeli Lajos-tárlat nyílt Badacsonytomajon (veol.hu)

Veszeli Lajos-tárlat nyílt a badacsonytomaji Egry József Emlékmúzeumban a napokban. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének főtitkára megnyitóbeszédében úgy fogalmazott; Veszeli Lajos ma a legjelentősebb, legméltóbb képviselője a balatoni festészetnek.

– Veszeli Lajos festőművész a képein egyszerre jeleníti meg a jelenben a múltat, a tárlat láttán különleges tér-idő játék részesei lehetünk –  mondta Urbán Ágnes művészettörténész, aki tovbb is elemezte a művész munkáját:

– Ha körbetekintünk a képeken, a csend az, ami azonnal megérint minket. Csakhogy ezeket a szinte meditatív csendességet hordozó műveket egy roppant dinamikus ember alkotta, aki kifogyhatatlan energiával és zajjal tervez, pártol közügyeket, alkot és cselekszik. Prométheuszi alkat ő, akit az emberekért tevés vágya mozgat. Számtalan rendezvény, esemény, kiállítás fűződik a nevéhez, a közösségépítés a szenvedélye. Nemcsak mint festőt, hanem mint a kultúrateremtő személyiséget is több alkalommal elismerték az elmúlt években. Ez az örökmozgó ember nagy békességében lírai hangulatok megjelenítésére képes.

Munkája nagy részét képezik az akvarellek, pedig az akvarellfestés talán az egyik legnehezebb technika. Egészen nagy méretű akvarelljei is vannak, különleges textúrákat hoz létre monokróm színvilágú képein. A hely hangulatát próbálja megragadni úgy, hogy a fehérek és melegszürkék lírai eszközeit alkalmazva a konkrétumok emblematikus jelenségekké változnak.

Félti a rohanó időtől a Balatont, számára a tó igazi arcát a kis stégek, csónakok jelentik. De mindig kísérletező alkotó volt, síkplasztikáiból, objektjeiből is láthatunk néhányat. Balatoni iszappal teremt teret, időt, mintha egy történeti múzeum leletegyüttesét látnánk – mondta Urbán Ágnes.

Berecz Nikolett, az önkormányzat kulturális intézményének vezetője köszöntőjében Egry József munkásságát méltatta és Veszeli Lajos vallomását idézte:

– Amikor először pillantottam meg a Balaton sima víztükrét és üldögéltem merengve az ezüsthíd fényénél, nem gondoltam, hogy valaha rab leszek. Az lettem. A Balaton, a tó rabja. De hagyom magam megadóan, mert itt élek a tó ölelésében majd fél évszázada.