Vendégriasztó vírus: elbocsátásokat hozhat az ősz (sonline.hu)

Sötét napok jöhetnek a turizmusban és a vendéglátásban. Noha eddig sem voltak derűsek az ágazat kilátásai, az előrejelzések szerint elbocsátásokat is hozhat az ősz -olvasható a sonline.hu-n.

 

Az első tőrdöfést a tavaszi bezárások jelentették, ezután nehezen indult be újra az élet. Az ősz pedig a 11 órai kapuzárást és a rendezvények elmaradását tartogatta a koronavírustól meggyengült turizmusnak és vendéglátásnak. A szakma borúlátó a jövőt tekintve.

– Orvosi konferenciákat, továbbképzéseket foglalnak át az őszről 2021-re – mondta Sternóczky Balázs, a siófoki Hotel Azúr értékesítési és marketing igazgatója. – Minden szálloda igyekszik költségeket csökkenteni és a bér valóban jelentős költség.

– A jelenlegi szabályozással még el lehet lenni egy darabig – mondta Dombi Regina, a barcsi Gurító Csárda társtulajdonosa. – Ahogy azonban komolyabbra fordul a járványhelyzet, nyilván más intézkedésekre lesz szükség. Az biztos, hogy mi minden dolgozót megtartunk.

A Balatontól távolabb nehéz helyzetben vannak a vállalkozók, s különösen igaz ez a szállodákra. Az üzleti vendégek hiánya nagyon fájó számukra. – Nincsenek sajnos nagy konferenciák – mondta érdeklődésünkre Ranczinger Krisztina, a kaposvári Hotel Dorottya vezetője. – A nagytermünk kihasználatlan, mert csak 20 fős rendezvények vannak, a konferenciákat pedig inkább online tartják.

A hotel vezetője hozzátette: elbocsátásokat nem terveznek, ameddig csak tudnak, kitartanak. A Balatonnál még ősszel is vannak turisták, ezért elviselhető még a helyzet és nem kellett a személyzet létszámán sem csökkenteni. – Bízunk abban, hogy az őszi szünet még forgalmat tud hozni – válaszolta Tóth Gergely, a siófoki CE Pláza Hotel vezetője. – Októberre is jó foglaltság ígérkezik. Igaz, ez még a tavaszról került át.

Bezárás hozza az elbocsátást

Vannak éttermek, amelyek nem nyitottak ki a nyáron, vagy ősszel zártak be a bejelentett intézkedések kapcsán. Leépítésekre már tavasszal szükség volt, de több vállalkozás később visszavette az elküldött dolgozókat. Kertész Rezső, a KISOSZ Somogy Megyei Szervezetének elnöke úgy véli, hogy leépítések csak akkor lehetnek, ha a tavaszihoz hasonlóan ismét be kell zárniuk a vendéglátóhelyeknek. A KISOSZ tapasztalatai szerint a menüs étkeztetés és a házhoz szállítás hoz forgalmat, de az a la carte vendégek nem jöttek még vissza. Ősszel az időjárás miatt is nehezebben mozdulnak ki az emberek, most pedig a vírusveszély is visszaveti a forgalmat – írja a sonline.hu.