Vasárnap országszerte zivatarokkal ér véget a kánikula (mti/met.hu)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt még másodfokú figyelmeztetést adott ki Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, elsőfokút pedig a fővárosra, Pest, Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna és Zala megyére. Emellett az egész országra kiadták az elsőfokú figyelmeztetést zivatarveszély miatt.
Az előrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet általában 17 és 22 fok között alakul, de néhol pár fokkal hűvösebb is lehet. Napközben többnyire 30-36 fokig melegszik fel a levegő, de északnyugaton helyenként 30 fok alatt alakulnak a maximumok.

A met.hu tájékoztatása szerint egy hullámzó frontrendszer hatására a már napok óta tartó kánikula lassan véget ér.  A fronttal érkező nedves, labilis levegő miatt azonban fülledt időre készülhetünk.

A Balatonnál mérsékelt ( 10-25 km/h) északias szelet időnként élénk (25-30, nyugaton 35 km/h), reggel a nyugati medencében erős ( 40-45 km/h ) lökések kísérhetik. Késő délutántól nyugat felől kezdődően az északnyugati szél ismét erősödni kezd (40-50 km/h). Zivatarfelhő környezetében viharossá válik (60-80 km/h, néhol 90 km/h) a szél. Délelőtt változóan felhős időre van kilátás. Délután a napos időszakok mellett eleinte helyenként, majd többfelé erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet. Napközben helyenként zápor, zivatar előfordulhat. A délután második felétől, késő délután már többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 fok körül alakul. A késő esti 22,23 fok körül valószínű.