Több balatoni város is küzd a varjakkal

Siófok ismét hadba indult a varjak ellen. “Mára megint rengeteg a varjú is és a már megrakott fészek is szerte a városban” – írja a polgármester a közösségi oldalán. A város 2019 őszén újra kérte az illetékes hatóságtól, hogy ez év elején engedélyezzék legalább a vetési varjak fészkeinek eltávolítását Siófok egyes közterületein, amit megkaptak. Balatonfüreden tavaly sólymokkal igyekeztek elriasztani a varjakat a Tagore sétányáról egy rendezvény idején.

“Siófokon a varjak megint nyerésre állnak”

Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere így számol be az intézkedés előzményéről, és a megtehető lépésekről: “A hatóság a kérelmünkre aztán részletes indokolást kért: helyszínre lebontást, a becsült egyedszámot, a közérdekű indokokat, meg a fene tudja még miket nem. Kínunkban már zajszint mérést is elvégeztettünk a fészkek környezetében tapasztalható károgás elviselhetetlenségének bizonyítására. Egyszóval, most van, ahol engedéllyel idén is leszedethetjük a fészkeket, de csak a költési időszak kezdetéig. Ha a madarak készre csinálják és elfoglalják a tojásrakás szándékával azokat, akkor állj. Addig azért igen sok pénzt elkölthetünk a varjakkal szembeni szélmalomharcunkra. Hát kérem, a varjak megint nyerésre állnak…”

A város honlapja egy korábbi híradásában arról számolt be, hogy a varjak tömeges jelenlétében a hangos károgás a legkisebb gond. Mindennaposak a panaszok amiatt is, hogy emberekre, járművekre, olykor babakocsiba piszkítanak a madarak. A belvárosba költözött nagytestű madarak köztisztasági és közegészségügyi problémát is felvetnek.

A város már több mindent kipróbált. A kora-tavaszi fészekeltávolítás nem hozott sikert, hiszen a madarak pillanatok alatt újabbat fészkeket építenek pár fával odébb. Egy ideje megcsonkítják a fészkelésre alkalmas fákat a legforgalmasabb városrészeken, de ez csak a madarak arrébb terelésre jó, az állomány-csökkentésére nem alkalmas módszer. A vaklőszerrel való durrogtatás, amit helyenként alkalmaznak a varjak elkergetésére, egy ekkora városban szintén nem lehet megoldás, mivel zavarja a lakókat, nyaralókat.

Azért is nehéz az engedélyeztetés és az intézkedés, mert a varjú-állomány vegyes: akad benne védett vetési varjú, és nem védett dolmányos varjú is.

 

Balatonfüreden sólymokat vetettek be

Mint arról tavaly nyár végén Balatonfüred honlapja beszámolt, ott sólymokkal igyekeztek elriasztani a Tagore sétányról az egyre nagyobb gondot okozó varjakat. A sólyomröptetések célja, hogy a zaklatott varjak más fészekrakó helyet keressenek maguknak. Az önkormányzat a solymászokkal történő varjú riasztásra a Borhetek előtt adta be kérelmét az illetékes hatósághoz, amire az utolsó pillanatban megkapta az engedélyt. A hírek szerint két solymász dolgozott egy-egy madárral a rendezvény előtti napokban. A sólymok nem ölik meg a varjakat, az elriasztásukra vannak betanítva.