Nagy hangsúlyt kapott Gyenesdiás avar múltja (zaol.hu)

Szobrot avattak, kiállítást nyitottak meg, valamint könyvbemutatót is tartottak a Magyar Kultúra Napja alkalmából Gyenesdiáson – írja a zaol.hu. Kezdésként az Avar és a Balaton utcák sarkán Gál Lajos polgármester és a mű készítője, Túri Török Tibor avatta fel Avar vezér szobrát. A Gyenesdiás az elmúlt évben című fotókiállítást március közepéig láthatja a közönség. Az ünnepség kiemelkedő része volt a Gyenesdiás Nagyközség Monográfia VIII. – Az avarok Gyenesdiás környékén című kötet bemutatója.

A kultúra napi ünnepségen a községházán Bognár István mondta el Jánosy István Dunántúl című versét, majd a polgármester felidézte a település avar múltját – ez főszerepet kapott az est további részében – és tisztelgett a magyar kultúra előtt. Gál Lajos kiemelte: mindenki számára hozzáférhetővé kell tennünk a múlt és a jelen alkotásait, őriznünk és védenünk kell nyelvünket, szokásainkat és mesterségeinket, mint kultúránk legfontosabb hordozóit.

– Ez a kultúra nemcsak tudást, műveltséget hordoz, hanem erkölcsöt is – mondta a polgármester, majd megnyitotta a Gyenesdiás az elmúlt évben című fotókiállítást.

– Több, mint 200 képben elevenítünk fel fontos eseményeket, hangulatokat, ízelítőt adunk közösségeink életéből – összegezte Hársfalvi György, a művelődési ház vezetője. – A felvételekkel fontos eseményeket és fejlesztéseket dokumentálunk, újból átélhetővé tesszük a helyieknek a tavalyi élményeket, az ide látogatóknak pedig bemutatjuk a településünket. Hársfalvi György és Finta Maya fotóit március közepéig láthatja a közönség.

A Gyenesdiás Nagyközség Monográfia VIII. – Az avarok Gyenesdiás környékén című kötet bemutatója kapcsán Gál Lajos kiemelte: a falu büszke történelmére, az önkormányzat ezért is fontosnak tartja a monográfiasorozatot, melyben felkérésére neves kutatók és felkészült helytörténészek dolgozzák fel a település történetét, sportját, természeti képét és vallásosságát. A legújabb művet a szerző, dr. Müller Róbert kandidátus, az MTA doktora, a Balatoni Múzeum nyugalmazott igazgatója ismertette. Régészként egykor jelentős részben maga irányította a gyenesdiási avar temető régészeti feltárását – írja a zaol.hu.