Vándorkiállításon mutatják be az Év balatoni háza építészeti pályázat győzteseit (zaol.hu)

Ezúttal is van zalai díjazottja az Év balatoni háza című építészeti pályázatnak, amelynek nyerteseit vándorkiállításon mutatják be a tó körül. A tárlat most Hévízre érkezett, és október 10-ig látható a könyvtárban.

A hat különleges épületet felsorakoztató tárlat megnyitóján Papp Gábor, Hévíz polgármestere elmondta, a Veszprém-Balaton EKF-projekt teremtett arra lehetőséget, hogy a 2021-es pályázat díjazottjait egy rendezvénysorozaton mutassák be a tó körül a szervezők.

Az, hogy a fürdővárosban most először látható ilyen vándorkiállítás, annak is köszönhető, hogy hévízi nyertese is van a kiírásnak, tudatta Papp Gábor. A Zala Megyei Építesz Kamara különdíját elnyerő Carbona társasház kapcsán pedig megjegyezte: ez a város újabb ékkövének számít, amely büszkeségre ad okot.

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke megnyitóbeszédében többek között arról beszélt, azt szeretnék, ha a tó egyre inkább a minőséget képviselné minden téren, s ez igaz az épületekre is, kivált azért, „mert az elmúlt időszakban történtek olyan beépítések, amelyekre nem igazán lehetünk büszkék”.

Fabacsovics Zoltán, Veszprém megye főépítésze előadásában felelevenítette, a pályázat ötletgazdája a Balatoni Szövetség, amely 1904-ben jött létre, ’89-ben pedig újjáalakult, s egy 2016-os rendezvényén összegezte díjainak rendjét. A legjobb strandokat a Kék Hullám minősítő versenyen, a legszebb borokat a Balatoni Borversenyen, a minőségi épületeket pedig az Év balatoni háza című építészeti pályázaton értékelik, a Miniszterelnökség támogatásával.

Ennek a Nők a Balatonért Egyesület a gesztora, közreműködő partnerként pedig a Magyar Építesz Kamara s három balatoni szervezete, valamint a Magyar Építőművészek Szövetsége vesz részt a programban. A bírálat minden esetben kétlépcsős: előbb a beérkező dokumentumok alapján a zsűritagok jelölnek, majd a legalább 50 százalékos támogatottsággal bíró épületeket helyszíni szemlén tekintették meg bírálók, akik végül egy plenáris ülésen összegzik tapasztalataikat, s választják ki a győzteseket.

Idén a középület kategóriában a balatonfenyvesi gyermektábor, a lakóépületek között egy csopaki kávézó s egyben lakóház, a gazdasági épületek mezőnyében pedig a pécselyi Balogh Pincészet nyert. A Magyar Építesz Kamara különdíját a felújított balatonboglári kultúrház, a Balatoni Szövetségét a füredi Lóczy-barlang Látogatóközpont, a Zala Megyei Építész Kamaráét pedig a hévízi Spa Residence Carbona társasház kapta. Ezeket a Példaértékű épületek a Balatonnál című vándorkiállításon ismerhetik meg az érdeklődők, amelyhez minden helyszínen szakmai rendezvények, előadások társulnak.