Válaszd a mentőgyűrűvel felszerelt vízibiciklit! (frissített)

„Semmit nem lehet odadobni!”- felszólítással tiszta és érthető üzenetet közvetít a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) balatoni kampánya, amit a biztonságos vízibiciklizésért indított az AbOvo Grouppal, a cégcsoport balatoni reklámfelületein.

A VMSZ 1999-es megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a vízi balesetek megelőzésére, azok felszámolására. Immáron 20 éve igyekszik megragadni minden olyan lehetőséget, ahol a vízi balesetek megelőzésének fontosságáról beszélhet – hangsúlyozták a pénteki alsóörsi sajtótájékoztatójukon.

A prevenciós munkához csatlakozott most az AbOvo Group, amelyet Bodnár András társtulajdonos képviselt a sajtótájékoztatón. A cégcsoport közel 400 strandparaván felületet biztosított a balatoni akció plakátjai számára, így a becslések szerint 1,5 millió emberhez juthat el a felhívás.

„A semmit nem lehet odadobni!”, azaz, mentőeszköz nélkül nem lehet biztonságosan segíteni, ha baj van.

Bagyó Sándor, a VMSZk elnöke több, bárki számára könnyedén használható mentőeszközt (mentőgyűrű, mentőpatkó, mentőbója, mentőlap) mutatott be a sajtótájékoztatón, ezzel is hangsúlyozva azt, hogy egy egyszerű eszközzel, ha kéznél van (!), életet menthetünk. Mi az üzenet? A „semmit” nem lehet odadobni, a „semmiben” nem lehet megkapaszkodni, a „semmivel” nem tudunk segíteni a bajban. Ellenben egy egyszerű mentőeszköz életet menthet!

A közös projekt keretein belül eddig 28 Balaton-parti településen, több mint 70 strandon helyeztek ki szemléletes, minden korosztály számára érthető, prevenciós plakátokat, amelyek arra hívják fel a strandolók figyelmét, hogy mindig válasszák a mentőgyűrűvel felszerelt vízibiciklit.

A nyár nagy slágere a vízibiciklizés. Hozzátartozik a strandélményhez. Sajnos azonban az esetek túlnyomó többségében sem a fürdővendégek, sem a kölcsönző üzemeltetői, alkalmazottai nem gondolnak az ezzel járó veszélyekre, pedig nincs olyan év, hogy ne követelne áldozatokat ez az ártalmatlannak tűnő szórakozás. Értékes életeket veszítünk el értelmetlenül.

A kampány részeként készült egy videó is, amely megtekinthető a https://youtu.be/uecFgCzKLk4  linken.

 

Még mindig nem kötelező

A napokban egy 18 éves vízibicikliző fiú vesztette életét Siófoknál. Miután vízbe csúszott, elmerült. Tavaly szintén a Siófok előtti vízterületen halt meg egy 15 éves fiú, mivel nem volt semmiféle mentőfelszerelés a vízibiciklin, amivel testvére gyorsan, időben segíteni tudott volna. Édesanyjuk pár héttel a tragédia után az összes érintett tárcánál és hatóságnál kezdeményezte, hogy tegyék kötelezővé az új szezonig, vagyis ettől az évtől a mentőgyűrűt vagy a mentőpatkót a vízibicikliken jogszabály-módosítással. A kezdeményezést támogatta a vízirendészet, a vízimentők és a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) is, kidolgozva egy konkrét javaslatot, de nem született erre vonatkozó jogszabály-módosítás. Az ITM tájékoztatása szerint más módon, de majd kötelező lesz a mentőfelszerelés a vízibicikliken. A vízimentők és a BFT addig is kampányol, hogy a kölcsönzősök szereljék fel mentőeszközökkel a vízibicikliket, és aki csak teheti, ilyen vízijárművet béreljen.

 

Akad már jó példa

Papp István három település kilenc strandján (Balatonlelle, Balatonboglár, és Fonyódliget) üzemeltet vízibicikli kölcsönzőt. Ő az első, aki jelezte, hogy minden általa üzemben tartott vízibiciklire mentőgyűrűt helyezett el. István felelős hozzáállásának köszönhetően ezeken a strandokon már nagyobb biztonságban indulhatnak el a partról a vízibiciklizésre vágyó strandolók. Bízunk benne, hogy egyre több kölcsönző követi majd ezt a jó példát – áll a vízimentők közleményében.

 

A témát illetően az ATV is készített egy riportot, amely ide kattintva érhető el.