Teljesen felújítják a balatonalmádi obeliszket (veol.hu)

Megkezdődött az első világháborús emlékmű restaurálása a napokban Balatonalmádiban.

Az 1935-ben felavatott emlékmű állapota az évtizedek során leromlott, és bár kisebb-nagyobb javítások történtek, időszerűvé vált az obeliszk teljes restaurálása.

Az önkormányzat az első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek rendbetételére kiírt pályázaton sikert ért el. A tizenkét méter magas emlékmű különlegessége, hogy vöröskőből készült, ezzel a világháborús emlékművek között országosan egyedülálló, mondta el a restaurálást végző Bartl Kálmán kőfaragó. A szakember – aki két kőfaragó munkatársával végzi az emlékmű restaurálását – elmondta, az emlékmű szerkezetébe jutott csapadék eróziót okozott az obeliszken, a finoman stokkolt felületeknél pedig a lefagyások miatt több helyen levált a kő külső felszíne.

A kőfaragók múlt héten megkezdett munkája előtt a Balatonalmádi Városgondnokság munkatársai eltávolították az emlékmű tetején kinőtt növényzetet. Bartl Kálmán és munkatársai a restaurálás során leszigetelik a fedköveket, hogy megakadályozzák az emlékmű újravizesedését. Emellett vegyi anyagokkal megerősítik az emlékmű homlokzatát. Rendbe teszik a fugákat, valamint felújítják az emlékmű homlokzatát és oldallapjait, illetve az obeliszk előtti járófelületet, továbbá elvégzik a márványtáblák javítását és festését.

A Baross Gábor és Kossuth Lajos utcák találkozásánál emelt emlékművet Györgyi Dénes tervei alapján Győri Miklós kőfaragómester készítette el 84 esztendeje.

A mintegy hárommillió forintba kerülő munkálatokat az önkormányzat részben a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány XX. század Intézetének pályázati kiírásán elnyert forrásból, részben önerőből finanszírozza.