Vadmacskát fotóztak a Kis-Balatonnál

Veszélyeztetett fajnak számító vadmacskát látni kivételes dolog, vadászó példányt talán még ritkább – olvasható a Kis-Balaton nevű Facebook oldalon. A képeken látható fiatal egyedet a Kis-Balatonon, a töltés szélén vették észre.
 
Vadmacska a Kis-Balatonnál (Fotó: Miklós Marianna/BfNPI)

A vadcica a kezdeti gyanút leküzdve meglapult, élvezte a napsugarakat, majd a nádasba repülő énekesmadarak keltette zajra, vadászösztönét követve utánuk ugrott.
A vadmacska (Felis silvestris) fokozottan védett emlősfajunk. Szereti az olyan élőhelyeket, ahol sűrű a növényzet, ahol jól el tud bújni, de a vadászat miatt fontos számára a nyílt terület megléte is.
Fő táplálékai közé tartóznak a kisemlősök, főleg a rágcsálók, de megeszi a nagyobb rovarokat, kétéltűeket, időnként a madarakat és halakat, valamint dögöt is szokott fogyasztani. Leginkább éjszakai állat, nappal ritkán lehet megfigyelni.
Lakóhelyéül faodvakat, sziklaüreget, farakásokat, róka kotorékokat szokott használni. A vadmacskák leginkább magányosan élnek, a szaporodási időszakukban (pacsmagolás) keresik fel a nőstényeket.
A vadmacska Európában sokfelé veszélyeztetett faj, bár elterjedési területe Nyugat-Európában nőtt a visszatelepítési akcióknak köszönhetően. A magyarországi állománycsökkenés elsődleges okai az élőhelyek degradációja, feldarabolódása és a házimacskával történő hibridizáció, illetve a házimacskák által terjesztett betegségek.
(Fotó: Miklós Marianna/BfNPI)