Vadak lepték el a gyenesdiási községházát (tvkeszthely.hu)

Vad és vadászat tematikájú kollektív kiállítás nyílt Gyenesdiáson a Községházán. A szeptember 25-én kezdődő vadászati világkiállítás jegyében rendezett tárlat festményekkel, fotókkal mutatja be az erdők, mezők világát.

Az ismert keszthelyi erdész, Wentzely Dénes tollából idézve vette kezdetét az a kiállításmegnyitó, amelynek témája szorosan kapcsolódik az év legnagyobb hazai eseményéhez, a Vadászati és Természeti Világkiállításhoz. Gyenesdiáson már hagyomány, hogy az őszi rendezvénysorozatot egy kiállítással nyitják meg. Mindig más, meghatározott témában várják az alkotók munkáit. A vad, az erdő és a természet témában 37 alkotó mutatkozik be. A tárlatot Pölöskei Balázs, a Bakonyerdő Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője nyitotta meg.

Vadászként, vadgazdálkodóként nagyon örülünk neki, hogy a természet ábrázolást, a vad ábrázolását a fiatal művészek megfogják, megjelenítik és  a sajátszemszögükből próbálják megmutatni. Mindenki egy kicsit más szemszögből közelít a vadon élő állatokhoz. Van, aki a finom részleteket próbálja megfogni. Valaki egy valósághű és lehetőleg az előtte látott dolgokhoz hasonló módon próbálja ábrázolni ezeket az állatokat. Ahogy látom itt páran megpróbáltak ettől elvonatkoztatni. Továbbgondolva a természetet – monta el Pölöskei Balázs.

A vadászat kevésbé inspirálta a festőket, fotósokat és kézműveseket. Sokkal inkább a vadak, azok környezete és szépsége. A nagyvadak mellett a legismertebb ragadozó, a róka vagy a Kárpát-medence leggyakoribb récefaja, a színeivel is vonzó tőkésréce kedvelt téma volt. A festők mellett kézművesek által készített konyhai kiegészítők és hobby fotósok elkapott pillanatai is láthatóak a kiállításon.

Állandóan a természetben járok. Idők folyamán azért sikerült a digitális világhoz alkalmazkodnom és sok szerencsével, türelemmel- meg azt lehet mondani tényleg- fontos az, hogy az ember egyedül legyen. Különben nem lehet kivárni meg észrevenni azt amit csak magányos ember tud meglátni az erdőn vagy a mezőn – mondta dr. Müller Imre.

A Vad és vadászat című kiállítás megnyitóján mutatkoztak be a Festetics György Zeneiskola vadászkürtös növendékei. A kiállítás anyaga október 12-ig látható a Gyenesdiási Községházán.

A Keszthelyi TV híradása itt megtekinthető.