Egymásra utaltak a fürdők és a szállodák (turizmus.com)

A Magyar Fürdőszövetség közgyűlésén Hegedűs Attila, a BDO Magyarország ügyvezetője moderálta azt a beszélgetést, amelyen Kovacsics Imre, a Magyar Fürdőszövetség alelnöke és Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke járta körül a fürdők és szállodák együttélésének témakörét.

 

A nyári szezonnal kapcsolatban Baldauf Csaba elmondta, hogy több vendég is volt, mint amire számítottak. A nehézséget az okozta, hogy kevés dolgozóval kellett helytállni ekkora forgalom mellett. A 95%-ban belföldi vendégek között ugyanakkor a külföldi all inclusive-nyaralásokhoz szokott utazóktól a SZÉP-kártyával érkezőkig igen széles volt a paletta. A szállodák örvendetes módon árat is tudtak emelni, ugyanakkor a 2019-es 3 és 4 csillagos kapacitások 20%-a még mindig zárva tart. „Ez egy embert próbáló időszak volt, és a helytállást nagyon meg kell köszönni a kollégáknak” – hangsúlyozta Baldauf.

Kovacsics Imre azt emelte ki, hogy jelentős különbség volt a nyári forgalomban attól függően, hogy külföldi vagy belföldi vendégkörre építő fürdőről van-e szó, mivel a külföldiek beutazása problémás volt sokáig. A belföldi forgalom alakulását előnyösen befolyásolta az egyenletes meleg idő, ugyanakkor bizonyos szabadvizek – például folyók, bányatavak – konkurenciát jelentettek, mivel oda a nyár elején még nem kellett védettségi kártya.

A jövőt illetően Kovacsics Imre azt tartja a legfontosabbnak, hogy a döntéshozók időben tájékoztassák a szakmát bármilyen tervezett intézkedésről.

Baldauf Csaba hozzátette, bízik abban, hogy nem lesznek ősszel újabb lezárások, arra készülnek, hogy folyamatosan dolgozni fognak bizonyos szigorítások mellett. Már vannak is karácsonyi, szilveszteri foglalásaik.

Ha mégis jönne egy lezárás, akkor „ennek az ágazatnak évekre annyi” – közölte, majd hozzátette, hogy a hitelmoratóriumról szóló rendeletet még a bankjuk sem tudja értelmezni.

A teljes cikk itt elolvasható.