Útra kelnek a marcali bezártságűzők (sonline.hu)

A gyaloglás a legolcsóbb kirándulási forma, és hasznos a vírusjárvány idején a bezártság elleni küzdelemben is, tartja az egyre népesebb marcali természetjáró barátok közössége.

 

A nyári „szúnyoginvázió” eddig megakadályozta a gyalogtúrák szervezését – mondta el lapunknak Szaka Zsolt természetjáró, aki az utóbbi években igen sikeres és népszerű utakat szervez a környéken. Ám az érdeklődés ma már akkora, hogy nemcsak helyből, hanem vidékről is érkeznek szép számmal a kikapcsolódásra, a jó társaságra, illetve a szép természeti környezetre, valamint az egészséges életmódra vágyók. Mint mondják, a gyaloglás a legolcsóbb kirándulási forma, és hasznos a vírusjárvány miatti bezártság ellen is.
A mostani őszi túrát, mely a helybeliek körében is igen népszerű, ezúttal a Zuhogóhoz vezették a Marcali Természetjárók Baráti Körének aktív tagjai a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület szervezésében. A több mint félszáz vidám túrázó között ezúttal volt budapesti, kéthelyi és mesztegnyői is. A plébániatemplom előtti Hősök teréről ragyogó időben vágtak neki a tíz kilométeres távnak, hogy a gyótai földúton keresztül a Sári-csatorna hangulatos és érintetlen partján eljussanak a mesterséges vízeséshez. Közben évszázados tölgyek, vadászlesek, és mocsaras részek mellett haladtak el, melyhez az őszi napfényben csillogó víztükrök élővilágának hangjai és a békák kuruttyolása adta az alapot. A helyszínre érkezve H. Rádics Márta helytörténeti kutató elmondta, hogy a Sári-csatorna felső szakaszán egykor két vízimalom is működött, maradványai ma még néhány szétszóródott tégla formájában felfedezhetők a természet által birtokba vett sűrű növényzetben.

A teljes cikk itt található.