Ünnepelnek a balatonberényi naturisták

A Naturisták Berényi Baráti Köre június elsején ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját a balatonberényi naturista kempingben. A jeles évforduló alkalmából délelőtt 10 órától múltidézés, délután társegyesületi találkozó, este Maksa Zoltán humorista fellépése, és diszkó színesíti az eseményt – számolt be Balogh Tibor alapító tag a hirbalaton.hu-nak. Az eseményen bárki részt vehet, aki megveszi a strandbelépőt és betartja a hely szabályait – tette hozzá.

A kezdet..

Balogh Tibor elbeszélése szerint úgy kezdődött minden, hogy 1990-ben egy ismerős, kedves család rábeszélte őt és a családját, hogy próbálják ki a Balatonberényben található naturista strandot. Nehezen álltak kötélnek, de aztán nem bánták meg.

– Egy nagyon szép, kulturált strand, tele kedves emberekkel, udvarias kiszolgálással. Beleszerettünk. Ettől kezdve minden nyarunkat ide terveztük, barátságok kötődtek, s itt igazán ki tudtuk pihenni magunkat – elevenítette fel a múltat.

Ahogy teltek, múltak az évek, egyre jobban beleásta magát a magyar naturizmus világába. Hallott Délegyházáról, a Piroska campingről, miközben Balatonberényben egyre jobban fejlődött a kemping és a strand.

 

“Rengeteg életre szóló barátság köttetett” 

1998-ban jött az ötlet, alakítani kellene egy egyesületet. Az akkori campingvezető – Dr. Lenkey Katalin – segítségével 1999 tavaszán meghívókat küldtek szét a már évek óta Berénybe járó vendégeknek. 1999. június 19-én, egy borús, esőre álló szombati napon 12 ember várakozott a megbeszélt helyszín bejárata előtt. 2 órával később hivatalosan is megalakult a Naturisták Berényi Baráti Köre egyesület.

– A június 1-i ünnepünkön itt lesznek a magyarországi naturista egyesületek képviselői, műsorokkal készül az egyesület, lesz közös ebéd, és este egy fergeteges diszkóval zárunk – mondta.

Ami az egyesületet illeti, a hajdani 12 fős létszám mára közel 300 főre gyarapodott. „Nagyon szép létszámot tudhatunk magunkénak. Májustól szeptemberig szinte minden hétvégén programokat, közös rendezvényeket szervezünk. Büszkék vagyunk erre a 20 évre, hisz rengeteg, egy életre szóló barátság köttetett eben a kedves kis közösségben” – fogalmazott az alapító tag.