Ünnep a somogyvámosi Krisna-völgyben (sonline.hu)

Színes festékpor szállt a somogyvámosi Krisna-völgy levegőjében a hétvégén. Szombaton szervezték meg a szokásos holi fesztivált, vagyis a tavaszköszöntő ünnepet. Az ötezer éves hagyományhoz több százan csatlakoztak. Először virágszirmokat dobáltak a fesztiválozók, majd az apró zacskókból előkerültek a különböző színű festékporok, mellyel egymás arcát, fejét kenték be. A „bemelegítés” után már nem finomkodtak a holi résztvevői. Először a nők szórták meg festékporral a férfiakat, majd cseréltek, a végén pedig már nem számítottak a nemek. Mindenki célzott mindenkire – a sonline.hu tudósítása szerint.

 

A közösségi esemény csúcspontja az volt, amikor a narancssárga, kék, zöld, piros és sok más színű festékport egyszerre dobták felfelé. A teljesen ártalmatlan környezet- és emberbarát festék a szivárvány minden színében pompázott a Krisna-völgyben.
– Felszabadult érzés volt, amikor egymást dobáltuk a festékporral, akkor elfelejtettük a világ gondjait, és egy kicsit a gyereket hozta elő belőlünk – mondta Kozma Gábor, aki családjával Pécsről érkezett a fesztiválra. – Első alkalommal vettünk részt ezen. Többször hallottunk már róla. A gyerekek nagyon várták, és persze mi is. Egyáltalán nem bánom azt, hogy eljöttünk, mert fantasztikus élmény volt – tette hozzá.

– Amikor rám szórták a festéket, azt éreztem, hogy egyre színesebb egyéniség vagyok – emelte ki egy másik résztvevő, Takács Hilda. – Gyönyörű hangulata van a holinak. Teljesen felszabadultan éreztem magamat. Azt hiszem máskor is eljövünk ide a barátaimmal – mondta a zalaegerszegi nő. Horváth Éva is először vett részt a festékszórásban.

– A holi valójában azt a célt szolgálja, hogy ilyenkor feloldjuk azokat a feszültségeket, félreértéseket, egymás iránti esetleges rossz érzéseket, amiket táplálunk – hangsúlyozta Szilaj Péterné Gandharvika a Krisna-tudatú Hívők Közösség szóvivője. – Ezzel kifejezzük egymás iránt a szeretetünket, a barátságunkat, odafigyelésünket, a vidámságot, és jó kapcsolatokat építünk ilyenkor. Azt mondják, hogy minden szín valami más érzelmet képvisel. Ezeknek a színeknek, színes érzéseknek köszönhetjük azt, hogy olyan változatos a világunk és változatosak az emberi kapcsolataink. A mai világnak, amikor sokszor online tartjuk a kapcsolatot, úgy ismerkedünk, ez nagyon is aktuális eseménye, mert testközelből tudjuk kifejezni egymás iránt az érzéseinket – tette hozzá Szilaj Péterné Gandharvika, az eseményről fotókat és rövid videót is készítő sonline.hu-nak nyilatkozva.