A Balaton vízszintje 122 centi, a víz 22,5 fokos

A Balaton átlagos vízállása pár napja 122 centiméter – a vízügy adatai szerint, a siófoki vízmércéhez viszonyítva. Ez a vízszint ideálisnak számít, a Sió-zsilip zárva. A tó vizének hőmérséklete vasárnap korareggel Siófoknál 22,5 Celsius fokos volt. Az üdülőrégióban a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 körül alakul, késő este 21 fok várható. Délután zápor, zivatar itt-ott előfordulhat.

A Balaton átlagos vízszintjének alakulása az elmúlt 20 napban (Forrás: vizugy.hu)

 

A met.hu előrejelzései szerint vasárnap a Balatonnál élénk (25-35 km/h) többször erős (45-50 km/h) északias szelet főként reggel és a délelőtt első felében a nyugati medencében időnként egy-egy viharos közeli, esetleg viharos (55-65 km/h) széllökés is kísérheti.
Késő délelőttől kissé mérséklődik a szél, nyugaton elmaradnak a viharos, vagy viharos közeli, a Balaton keleti felében fokozatosan az erősebb ( 40 km/h feletti) széllökések.
Délután a Balaton nyugati felében az időnkénti erős (~ 45, eleinte ~50 km/h) széllökések még tovább megmaradnak, míg keleten északkeletire fordul a szél (25-40 km/h).
A koraesti, esti órákban keleten az esetleges csapadékkal szélerősödés ismét előfordulhat. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett változóan, főként keleten többször erősen felhős lehet az ég. Késő délutántól a térség keleti részét az erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből egy-egy zápor, vagy zivatar is megközelítheti.