Új többfunkciós szálláshely épül Balatonfüreden (Építész Fórum)

A Balaton az utóbbi években hatalmas fejlődésen megy keresztül, ennek egyik leglátványosabb területe Balatonfüred. A kemping területén is zajlanak a fejlesztések, melyeknek egyik eleme a KÖZTI Zrt. tervezésében épülő új komplexum, melyben nem csak szálloda és apartmanház, de konferenciák rendezésére alkalmas tér és egy vitorlás megállópont is helyet kap.

A Balaton északi partján, Balatonfüred város délnyugati részén, a város vízparti zónájába eső területen, a nagykemping közelében számos funkció helyezkedik el, illetve több turisztikai célú fejlesztés zajlik. A városi strandfejlesztés, városi nagykemping és környezetének fejlesztése – beleértve a Kékszalag sétányt és az Anna sétányt – írja az Építész Fórum.

A Füred Kemping parti területén üzemelő kikötő átépítésével és bővítésével létrejön a Balatonfüredi Vitorlás megállópont. A megújuló kishajó kikötőhöz kapcsolódik a Megállópont épület, ami a kikötő ellátásáról gondoskodik, valamint a profi vízisport élet, illetve – a helyszín turisztikai koncentráltságát kihasználva – az amatőr vízisport helyszínéül is szolgál.

A kétszintes épület földszintjén a kikötő működtetéséhez szorosan kapcsolódó hangárak és öltözők találhatók, míg az emeleten a vitorlás és kajak-kenu klub helyiségei, versenyirodái helyezkednek el. A méretes emeleti teraszról nagyszerű kilátás nyílik a kikötőre és a tóra.

Az épület karakterét meghatározó növényzettel futtatott acél árnyékoló oszlopsor a Balaton parton jellemző kikötőépületek hangsúlyos kék festését kapja.

A kemping középtengelyében, egészen a partig húzódó Kékszalag sétány végpontjánál, a strand bejárata előtt új, nagyvonalú, burkolt, illetve növényzettel telepített teresedés jön létre.  Itt található egy leromlott állapotú használaton kívüli egykori motel épület, aminek a helyére kerül a konferencia és apartmanház.

Az épület tömegalakítását a két fő funkció határozza meg, mely két – egymásra merőleges – épülettömegben helyezkedik el. A konferencia tömbje földszintes zöldtetős tömeg a Balaton felé tájolt nagy méretű megnyitással. Erre merőleges az első és második emeleten a szobák tömege, mely épületrész hídszerű alakzatot alkot, aminek egyik oldala a konferencia épületrészre, másik oldala a közlekedőmagra támaszkodik. A „híd” épületrész kitekintést enged a tér szintjéről a balatoni panorámára, míg a megemelt szobaegységek erkélyeiről szintén nagyszerű kilátás nyílik.

Az épület különlegességei az erkélyek áttört finombeton árnyékolói, melyek szépen rímelnek a balatoni modernista építészet hagyományaira.

A Kékszalag sétány végén létrehozott új teresedés keleti oldalán létesül a 80 vendégszobát magába foglaló 3 emeleti szinten elhelyezkedő szállodaépület.

Az épület pozícionálásában nagy szerepet játszott, hogy a lehető legkevesebb fa kivágásával járó beavatkozás történjen. A tömegalakításban szerepet játszott továbbá, hogy a Megállópont épület által meghatározott térfalat figyelembe véve, azzal közös teret alkotva működjön együtt a szálloda épülete. Ezzel a kemping területén belül egy félprivát téri helyzet tud kialakulni, melyet a szálloda éttermének Balatonra néző terasza, illetve a külső élménymedencéje is előnyösen hasznosít.

Az épület főbejárata a korábban említett, sétány végi teresedésről nyílik. A földszinten a szállodai funkciókon túl étterem és wellness funkció is létesül. A szobák Balaton irányába lelépcsőző tömege a klasszikus vízparti beépítést idézi.

 

A sétányok elkészültével a nagyközönség számára könnyebben elérhetővé válik a kemping mögött a parton található strand és a kemping parti szakasza, mely eddig némileg kiesett a városba érkező vendégek látóköréből.

A város ezen a területen, a sétányok partközeli végpontjánál három beruházás támogatását és megvalósítását tűzte ki célul.