Új lakossági épületenergetikai korszerűsítést támogató program indul (index.hu)

Hivatalosan bejelentette a kormány: új lakossági épületenergetikai korszerűsítést támogató programot indít. Az intézkedés 7 millió forint összegű beruházási keret, és a családi házakat érinti. A cél egyértelműen az ingatlanok energetikai korszerűsítése. A Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium közösen ismertette a részleteket.

A családok épületenergetikai korszerűsítéseit támogató program részleteit úgy ismertették, hogy a kormány kiemelt célja: tiszta megfizethető energiát biztosítsanak a hazai fogyasztóknak – tudósított az Index.  Az energiaválság megmutatta, hogy növelni kell az önellátási képessége és az energiaszuverenitást a következő időszakban több saját energia előállításával és a fogyasztás csökkentésével. Ez az Energiaügyi Minisztérium fő feladata – emlékeztetett erre Steiner Attila, majd kiemelte: rengeteg rekordot született kimondottan a napelemes kapacitás tekintetében. Illetve döntöttünk a három gáztüzelő erőmű építéséről, a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbításáról és a geotermiás energiában rejlő lehetőségek kiaknázásáról.

Leszögezte, a válság előtt 10 milliárd köbméter földgázt fogyasztott Magyarország, ugyanakkor a márciusi adatok alapján ez már 8,1-re csökkent. Ennek oka a tudatos energiafelhasználás és az átlagosnál enyhébb tél. Ebbe a folyamatba csatlakozik a most bejelentett program, ami 108 milliárd forintos keretösszegű konstrukció,
1990 előtt épült családi házak korszerűsítését érinti, valamint feltétel, hogy vezetékes földgázhoz legyen csatlakoztatva a lakóingatlan és a tulajdonos életvitelszerűen ott tartózkodjon.

A program keretében az alábbi fejlesztésekre lehet támogatást kombináltan igényelni: hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére, melegvíz- és fűtésirendszer-korszerűsítésre. A hétmilliós beruházási kerethez egymillió forint önrész szükséges.

A 6 millió forint megoszlik a kamatmentes hitel és támogatás között. Ennek az arányát a jövedelmi helyzet és a térségi, a járási feltételek határozzák meg. További fontos kritérium, hogy a beruházások végén legalább 30 százalékos energiahatékonyságot kell teljesítenie a családi háznak, amit energiatanúsítványokkal bizonyítani kell. Előfinanszírozással indítja el a kormány ezt a programot.