Új iskolai tornacsarnokot avattak Balatonfüreden (balatonfured.hu)

Új tornatermet avattak a balatonfüredi Református Általános Iskolában. A 320 négyzetméteres csarnokot két iskola, mintegy 220 diákja használja majd a mindennapi testnevelés órákon, emellett a kézilabda utánpótlás-nevelés számára egyéni képzési, kapusedzési lehetőséget is biztosít az új létesítmény – olvasható a város honlapján.

A Református Általános Iskola valamint a Fekete István Speciális Általános Iskola diákjai veszik birtokba az öltözőkkel, szertárral ellátott új csarnokot, amelyet a kézilabda utánpótlás játékosai is használnak majd.

A beruházás közel 140 millió forintba került, a költségek hetven százalékát a TAO források biztosították, a fennmaradó részt pedig az önkormányzat állta annak reményében, hogy a tornaterem révén az országosan elismert balatonfüredi utánpótlás-nevelési rendszer tovább színesedik és erősödik.

– Két fontos célt teljesítettünk a tornacsarnok megépítésével. Egyrészt tudtunk javítani a Református iskola feltételein, másrészt a kézilabda utánpótlás-nevelés fejlesztéséhez is hozzájárultunk. Lényeges, hogy az általános iskolák kulturált, modern környezetet biztosítsanak a diákoknak, ez a folyamat itt jól halad, hiszen a tornaterem építése mellett megtörtént az intézmény külső felújítása, és további fejlesztéseket is tervezünk – vélekedett az átadó ünnepségen Bóka István polgármester.

(fotó: balatonfured.hu)

Kontrát Károly országgyűlési képviselő, államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a tornaterem az iskolai oktatás, a szabadidős sport és az utánpótlás-nevelésben egyaránt fontos szerepet tölthet be a jövőben.
– Fontos a mindennapos testnevelés, mert a sport erősíti a közösséget, és fontos az élsport utánpótlásának a gondozása is, hiszen látjuk, mindannyiunk büszkeségére a férfi kézilabda világbajnokságon négy füredi játékos is szerepel a magyar válogatottban – mondta Kontrát Károly.

Rojtos Norbert, a Református Általános Iskola igazgatója kiemelte: az iskola ma már perspektívát adó tanintézmény, népszerűsége egyre nő. Az igazgató ígérte: az infrastrukturális fejlesztések mellé a színvonalas pedagógiai munkát is biztosítják.

Az ünnepélyes szalagátvágás után a diákok fel is avatták a pályát, nagy örömükre a 237-szeres magyar válogatott Fazekas Nándornak dobhattak kapura.

A Balatonfüred Kézilabda Sportjáért Közhasznú Alapítvány együttműködve az önkormányzattal illetve a helyi kézilabda klubbal, évekkel ezelőtt a város sportéletének fellendítését tűzte ki célul, valamint a látvány-csapatsportágak, különös tekintettel a kézilabdára, támogatását. A szervezet révén évek óta zajlik a település sport infrastruktúrájának fejlesztése, ennek keretében adták át a közelmúltban a közoktatási és versenyzési célokat egyaránt szolgáló kézilabda csarnokot a Lóczy Lajos Gimnáziumban, majd az Eötvös iskola tornacsarnokát, – ebbe a sportfejlesztési programba illeszkedik a most átadott új tornaterem is.