Különleges táj: ilyen most a dél-balatoni Fehérvízi-láp (fotók)

A Balatonhoz közeli Nagyberek egyike Magyarország legtitokzatosabb, legkevésbé ismert tájainak. A Fekete István Tüskevár című regényéből ismert varázslatos vízi világ ma is rendkívül érdekes. Legértékesebb, Ramsari Egyezmény hatálya alá eső, védet területe a Fehérvízi-láp, amely felkerült a Nemzetközi Jelentőségű Madárlelőhelyek listájára is. A hirbalaton.hu fotókon mutatja be, hogy is néz ki ilyenkor télen.

(fotók: hirbalaton.hu)

A Nagyberek a régmúltban a Balaton egyik árterületi öble volt. Az 1850-es évekig időnként összefüggő vízréteg borította. Az évtizedeken át folytatott lecsapolási munkálatok következtében a magasabb részek szárazra kerültek, s ma már csak a mélyebben fekvő helyek mutatják a közel természetes állapotot.

A Nagyberek legértékesebb területe, a Balatonfenyvestől délre található Fehérvízi-láp egykor igazi mocsárvilág volt, átjárhatatlan nádasokkal, kisebb szigetekkel. Ezeket a szigeteket a korabeli lakosság menedéknek használta a tatár, majd később a török elől, erről egy törökkori földvár maradványai is tanúskodnak a délkeleti részen.

Az egykor páratlanul gazdag növény- és állatvilágának maradványai részben a csatornákban, részben pedig a láp központi részén található, helyreállított területen találják meg az életfeltételeiket. A terület több ritka és védett növény, valamint állatfaj menedéke.

 

A több mint 1500 hektár kiterjedésű láp legmélyebb részeit egész évben víz borítja, amelyen megtalálható a fehér tündérrózsa, sárga vízitök és békatutaj valamint békaliliom. Jelen vannak a láprétek ritkaságai, mint a magyar lednek és a mocsári nőszőfű. A vizek partját nádas szegélyezi, a magas térszíneken pedig fűz-nyár ligeterdők vannak. A terület ökológiai értékét növeli a gazdag vízimadár világ, melynek képviselői többek között a nagy- és a kiskócsag, a bakcsó, bölömbika, illetve számos itt megpihenő vonuló madár.

Állatvilágában elsősorban a vízhez kötődőek a meghatározóak. A látogatók számára talán a madár állomány a leginkább megfigyelhető, minden időszakban gazdag madárállományt találunk a területen. Számtalan réce- és gémféle, kárókatona, nyári lúd és különféle ragadozó madár költ a lápon, vonulási időben pedig pihenő és táplálkozó helyként használják. A Nagyberek vadállománya is jelentős, így a területen járva gyakran láthatunk őzet, szarvast és fácánt – írja a területre túrákat vezető Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület a honlapján.

..és végül: nagybereki komfort (fotók: hirbalaton.hu)