Új, intelligens, zöldenergiával működő vízszabályozó eszközt szabadalmaztatott a DRV

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) támogatja a felelős, környezettudatos vízfelhasználást, ezért a vállalat munkatársai egy innovatív ötleten alapuló új eszközt terveztek. A távvezérléssel nyitható és zárható TávVíz energetikailag teljesen autonóm, a rendszer ugyanis a vezetékben áramló víz zöldenergiáját alakítja elektromos energiává. A DRV szakmai műhelye által kifejlesztett új technológia a magyar szabadalmi jogot már elnyerte, európai bejegyzése pedig folyamatban van – áll a vízmű társaság közleményében.

 

A DRV célja a felelős, környezettudatos vízfelhasználás támogatása. A cég munkatársai folyamatosan keresik az új, korszerű műszaki és informatikai megoldásokat, ezért a társaság néhány éve egy intelligens, távvezérelhető vízszabályozó és impulzusszámláló eszköz, a TávVíz kifejlesztését tűzte ki célul.

.

Négy funkciót is ellát 

A TávVíz eszköz négy funkció ellátására lett tervezve és felkészítve. Alapfeladata a monitoring – ennek köszönhetően az eszköz figyelni tudja, hogy a vízmérő mér-e a földbe elfolyt vízmennyiséget vagy sem. A második funkciója az előrefizetős mérés, a rendszer alkalmas arra, hogy az előrefizetés mértékéig biztosítsa a felhasználók számára a vízellátást. A csőtörésfigyelésnek a TávVíz monitoringrendszere az alapja – ez a funkció nagy segítséget jelenthet azoknak, akik nem laknak folyamatosan az adott ingatlanban, azonban egy telefonos applikáció, e-mail vagy webes felület segítségével értesítést kaphatnak, ha csőtörés van. Ez a funkció kimondottan a környezettudatos vízfelhasználást támogatja: a riasztást követően ugyanis, a hiba elhárításáig a DRV Zrt. szakemberei távvezérléssel azonnal el tudják zárni a vizet, ezzel megelőzhetővé válnak a felesleges és esetenként a felhasználóknak jelentős költséget generáló vízelfolyások. Végül a negyedik a vízfogyasztást korlátozó funkció – a kintlévőség-kezelésben alkalmazva a TávVíz eszköz a nemfizető felhasználók esetében a jogszabályban előírt mennyiség biztosításáig képes korlátozni a vízfogyasztást, a hátralék igazolt rendezését követően pedig azonnal képes azt feloldani. Az eszköz támogató szoftvere egyelőre ezt a korlátozó funkciót támogatja, így jelenleg ez működik élesben. A TávVíz eszközt 2021 júniusáig 27 felhasználási helyre építették be a cég munkatársai, és bár a társaságnak nem célja a felhasználók „büntetése”, a fizetési hajlandóság növekedése már most is észlelhető.

A berendezés óriási előnye, hogy a működéséhez nincs szükség plusz energiaforrásra: a TávVíz akár évtizedekig képes megújuló energiával működni, tehát környezetbarát, és a karbantartási igénye is minimális. A TávVíz eszköz mobil, nagy hatótávolságú, távolról programozható, irányítható, segítségével a vezetékben lévő víz mennyisége és nyomása szabályozható. Különösen jelentős előnye, hogy nehéz fizikai és üzemeltetési körülmények között – víz alatt vagy szélsőséges hőmérséklet viszonyok mellett – is kiválóan működik, ebben egyedülálló a piacon jelenleg elérhető, hasonló eszközökhöz képest.

A DRV Zrt. munkatársai által kifejlesztett TávVíz eszköz hazai és nemzetközi szabadalmi oltalom alá helyezési eljárása megkezdődött, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a védjegyoltalmat már bejegyezte, és mivel Európában még nem regisztráltak hasonló eszközt, várhatóan az európai szabadalomra sem kell már sokáig várni – a közlemény szerint.

A TávVíz eszközt bemutató kisfilm itt érhető el.

.

A DRV-ről: A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. az ország területileg legnagyobb víziközmű-szolgáltatója, amely 378 településen több mint 844 ezer ember ivóvízellátását biztosítja, továbbá 218 településen közel 625 ezer ember számára gondoskodik a szennyvíz elvezetéséről és tisztításáról. A többségi állami tulajdonú vállalat Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében szolgáltat.