Jelentősen változik a helyi buszközlekedés Siófokon (siofok.hu)

2021. július 17-től megújul Siófok helyi buszközlekedése, melynek részeként első lépésben a főszezoni közlekedés alakul át – olvasható a város honlapján.


Az Önkormányzat megbízásából a Mobilissimus Kft. több ütemben dolgozta ki a főszezoni és a szezonon kívüli autóbusz-közlekedés megújítását. A tervezést Siófok Város Önkormányzata és Volán Zrt. közötti egyeztetések mellett a lakosság megkérdezése is segítette.

A főszezoni és a szezonon kívüli autóbusz-közlekedés megújításának célja egyrészt, hogy az ütemes és sűrű vasúti közlekedéshez és a módosított menetrend alapján közlekedő helyközi buszokhoz a jelenleginél sokkal jobban igazodjanak a helyi autóbuszok, másrészt, hogy a város különböző pontjait összekapcsolva a helyi lakosok és a városba érkező turisták gyorsabban elérjék úti céljukat. A fejlesztés révén a siófoki helyi busz valódi alternatívát jelent majd a part menti közlekedésben is.

Az új hálózatban az autóbuszok ütemesen fognak közlekedni, így valamennyi irányban könnyebben tervezhetőek lesznek az átszállások és az utazások is. Az új menetrend kidolgozása során fontos szempont volt az átszállás biztosítása a Budapest – Siófok – Keszthely / Nagykanizsa InterCity vonatokról és vonatokra.

A módosuló hálózat és menetrend révén főszezonban az Autóbusz-állomás és Balatonszéplak, alsó, illetve az Autóbusz-állomás és Sóstó, Kemping között, minden nap a jelenlegihez képest kétszer olyan sűrűn, 30 percenként fognak közlekedni az autóbuszok. Balatonszéplak és Sóstó felől is közvetlen járatok indulnak a TESCO és Kiliti felé hétköznap 30, hétvégén és este 30-60 perces követéssel. A nyári főszezonban, kísérleti jelleggel a 7-es buszok hétvégi napokon is közlekedni fognak, így Töreki felől minden nap elérhető lesz Siófok belvárosa.

A part menti járatok minden nap csatlakoznak még a Budapest felől 0.38-kor érkező Bagolyvonathoz is, így késő este és éjfél után is biztosított lesz az eljutás a helyi buszokkal.

 

Az új hálózatban, főszezonban az alábbi viszonylatokon az alábbi jelzésekkel fognak közlekedni az autóbuszok:

1 Autóbusz-állomás – Balatonszéplak alsó vasúti megállóhely

14 Balatonszéplak alsó vasúti megállóhely – Autóbusz-állomás – (TESCO) – Kiliti, Szeptember 6. tér (új viszonylat, a jelenlegi 64-es útvonalán át, a Dózsa György utca érintése nélkül közlekedik)

2 Autóbusz-állomás – Sóstó, Kemping (a jelenlegi 2K útvonalán közlekedik)

24 Sóstó, Kemping – Autóbusz-állomás – (TESCO) – Kiliti, Béke tér (új viszonylat, a jelenlegi 4-es útvonalán át közlekedik)

24A Sóstó, Kemping – Autóbusz-állomás – TESCO (új viszonylat, a jelenlegi 4-es útvonalán át közlekedik)

3 Autóbusz-állomás – Volán-telep

6 Autóbusz-állomás – Szépvölgyi utca

7 Autóbusz-állomás – Töreki, Alsó

A menetrendváltozást követően, a főszezoni időszakban a 4-es és 64-es autóbuszok nem közlekednek, mert a 4-es, 64-es jelzésű buszok helyett 24-24A és 14-es lesz, az eddigi 2K jelzésű busz 2-es lesz, a 7-es jelzésű járat pedig járni fog hétvégén is a Töreki városrészbe.

A menetrendről bővebb információ a https://www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/helyi-jaratok/siofok/menetrend oldalon érhető el.