Új helyre költözik a levendula lepárló Tihanyban

Tihany egyik frekventált részére, a Kossuth Lajos utca kisebb terére költöztetik az 1940-es évekből ránk maradt levendula lepárlót. A szerkezet a Völgy utca–Szőlő utca kereszteződéséből kerül át új helyére, hogy a korábbinál szélesebb tömegeknek hirdesse a levendula különlegességét, sokszínűségét.

A döntésről Tósoki Imre polgármester úgy nyilatkozott a Tihanyi Visszhangnak, hogy az új helyen várhatóan többen látják majd ezt a patinás, régi eszközt, ami megmutatja, nemcsak jelene, hanem komoly hagyománya is van a levendula feldolgozásnak Tihanyban.

1920-as évek közepén Bittera Gyula,  korának neves gyógynövényszakértője telepítette az első levendulás ültetvényt Tihanyban. A tihanyi apátságtól bérelt egy területet, ahol francia mintára levendulatermesztésbe kezdett. A  Párizsból származó szaporítóanyag 1931-ben fordult először termőre. Sikerét bizonyítja, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint a franciáé, köszönhetően Tihany kedvező fekvésének és fél-mediterrán időjárásának. Bittera három réz-lepárlót építtetett, melyet először a Külső-tónál állítottak fel.

A levendula mára Tihany egyik legfontosabb emblémájává vált, tömegével vonzza a turistákat a településre, nemcsak a fesztivál, de szinte minden, ami köthető a levendulához turisztikai jelentőséggel bír.

 

(15.00)