Új bölcsőde – óvoda épülhet Tihanyban (Tihanyi Visszhang)

123 millió forint pályázati forrást nyert a település a bölcsődei ellátás biztosítására. Az önkormányzat tervei szerint az új bölcsődét az Aranyház utcában üresen álló ingatlanon építenék fel, ebben az épületben kapna helyet az óvoda is. A beruházáshoz kapcsolódóan fiatalok számára lakásokat is kialakítanának.

Egy komplex fejlesztés megvalósításán dolgozik a tihanyi önkormányzat – adja hírül a Tihanyi Visszhang.  Az Aranyház utca végén álló, a Belső-tóhoz közel elhelyezkedő, több mint négyezer négyzetméteres telken egy 800 négyzetméteres épületet emelnének, ennek földszintjén kapna helyet a bölcsőde illetve a jelenlegi intézményből átköltöztetett óvoda, az emeleten pedig kilenc darab 50–80 négyzetméteres önkormányzati lakást alakítanának ki. A bölcsőde létrehozására az elnyert támogatás már adott, az óvoda kialakítását pedig szintén pályázati forrásból biztosítaná a település. Februárban adják be azt a 380 millió forintos pályázati kérelmet, amely teljes egészében fedezné az óvoda megépítésének költségeit.

Komoly reményeket fűzünk ehhez a pályázathoz. Nagyon bízom benne, hogy megkapjuk a támogatást, erről egyébként a nyárig döntés is születik – fogalmazott a lapnak Tihany polgármestere. Tósoki Imre kifejtette:  terveik szerint az önkormányzati ingatlanon egy tetszetős,
modern épületet emelnek, a gyerekeknek és nevelőiknek egy korszerű, minden igényt kielégítő új bölcsődei részleget biztosítanak majd. A helyszín ideális, szép természeti környezetben van, és végre a parkolással sem lenne gond – tette hozzá.

A polgármester hangsúlyozta: a bölcsődei ellátás biztosítása kötelező Tihany számára, míg a jelenlegi óvodai ellátás infrastrukturális fejlesztése is elengedhetetlen, márpedig a beruházás mindkét gondot megoldaná. Jelenleg a legközelebbi bölcsőde Balatonfüreden működik, a környék többi településén nincs ilyen ellátás, így a beruházás jelentősen javítaná a helyi családok életminőségét.

A bölcsődei és óvodai beruházás részeként az újonnan megépített intézmény emeletén, egy régi igénynek eleget téve, kilenc önkormányzati lakást alakítanak ki. A cél a fiatalok helyben tartása, az elvándorlás megakadályozása vagy éppen a már elköltözöttek visszacsábítása.

Az építési tervek készen vannak, sikeres pályázat esetén az építkezés jövő év elején kezdődne és várhatóan egy évig tartana.