Figyeljen, ha a Balatonra indul pénteken (hirbalaton.hu/portfolio.hu)

Pénteken, január 31-én éjfélig érvényesek a tavaly vásárolt éves megyei és országos autópálya matricák. A mentességek és a nagycsaládos kedvezmények megújításának szintén 2020. január 31. a határideje. 

Budapesttől a Balaton felé, az M7-es autópályán közlekedők 10 napos, vagy éves országos autópálya matricával hajthatnak a sztrádára, valamint lehetőségük van az éves megyei matricák megváltására is. A Balaton északi partjára a sztrádán utazóknak Pest, illetve Fejér megyei matricát kell beszerezniük,  amennyiben elhagyják az autópályát a közelmúltban átadott lehajtón és Balatonakarattya előtt letérnek a 710-es/ 71-es főútra. Érdemes a lehajtásra figyelemmel lenni, ugyanis  az M7-esen a Balaton északi partja felé vezető lehajtó helye megváltozott, a korábbinál mintegy 1,5 kilométerrel hamarabb kell elhagyni az autópályát és egy gyűjtő-elosztópályán érhetik el a 710-es és 71-es főutat. A lehajtót elmulasztók Siófok-Kelet csomópontnál tudnak visszafordulni, nekik ebben az esetben – amennyiben nem rendelkeznek éves, országos matricával – kiegészítő matricát kell váltaniuk, amelyre 1 óra áll a rendelkezésükre.

A déli partra utazóknak a fent említett két megyei matrica mellé meg kel váltaniuk a Veszprém valamint Somogy megyei szakaszra érvényes engedélyt is.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. információi szerint a lejáró éves e-matricák jelentős hányadát még mindig nem újították meg, így nagy rohamra lehet számítani az utolsó napokban, ami az ügyfélszolgálati pontokon, de akár még az elektronikus rendszerekben is fennakadásokat okozhat.

Bartal Tamás a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. vezérigazgatója korábban kiemelte, hogy a NÚSZ weboldalán, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon érdemes az e-matricát megvenni, mert ezen a felületen kedvezményt is igénybe lehet venni, nem kell a szelvényt évekig megőrizni, és itt nem számolnak fel kényelmi díjat az online vásárlásért.

A NÚSZ vezérigazgatója korábban elmondta, a mentességek megújításának határideje is 2020. január 31. Példaként említette, hogy a nagycsaládosok díjkedvezményét is eddig az időpontig kell megújítani, ezzel szemben a mozgáskorlátozottak díjkedvezménye egész addig érvényes, amíg a nyilvántartásból nem törölték őket.