„Úgy éreztük, kicsavarják a kezünkből a Balatont” – Interjú Keszthely új polgármesterével (valaszonline.hu)

Ötgyerekes, hívő katolikus családapa, vidéken nőtt fel, több budapesti és külföldi kanyar után ma is vidéken él – Tóth Gergely közgazdászprofesszor majd’ minden ismertetőjegye alapján fideszes lehetne. Pedig ő győzte le a verhetetlennek hitt kormánypártot a „Balaton fővárosában”- írja a valaszonline.hu.

„Nincs most helyi, aki ki merne állni a fideszes jelölttel szemben” – mondták ellenzékiek az országos sajtó érdeklődésére az időközi választás előtt. 2022 júliusában járunk Keszthelyen. A polgármester államtitkári megbízatást kap, ezért a nép 2019 után ismét a szavazóurnákhoz járul. Könnyű dolga van: a lapokon egyetlen név szerepel, a fideszes Manninger Jenőé, a térség korábbi országgyűlési képviselőjéé. Száz százalékos a győzelem. A részvétel persze alacsony, de a végeredmény szempontjából ez nem számít.

Aztán eltelik szűk 700 nap, és ugyanez a Manninger több mint tíz százalékponttal kikap egy, a politikában nullkilométeres civil jelölttől, Tóth Gergely közgazdásztól, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem professzorától.

A 2024. júniusi kettős választás sok meglepetése közül a keszthelyi volt az egyik legnagyobb. 2006 óta tartó szakadatlan helyi Fidesz-uralom tört meg, de a mai kormánypárt egy négyéves kitérőt leszámítva 1994 óta birtokolta a várost. Dr. Tóth Gergely a VÁRTAK Egyesület színeiben győzött.

„Ez egy helyi, abszolút civil szervezet, zömmel környezetvédők, nagyon alapvető dolgokkal foglalkoznak, fákat ültetnek, virágokat locsolnak, nagyrészt önkéntes munkában, egészen minimális pénzből” – halljuk Keszthelyen a VÁRTAK-ról. A jelölt mögé – további hét szervezet mellett – beállt egy másik civil társaság, a KÉVE is, illetve két párt: a DK és a Momentum.

– Ötgyerekes, mélyen hívő katolikus családapa, vidéken nőtt fel, több budapesti és külföldi kanyar után ma is vidéken él. Minden ismertetőjegy szerint most a Fidesz megválasztott polgármestereként kellene, hogy kérdezzük.

– Mondhatnám a régi rendőrvicc nyomán, némi szarkazmussal: mindenki fideszesnek születik, de van, aki tovább tanul… Komolyra fordítva, nyilván voltam fideszes is, mármint szavazó. Mindig a konzervatív, jobboldali értékek vonzottak. Ugyanakkor nem tartom magam bigottnak, sőt talán megengedőnek, liberálisnak mondanám magam – ha ez nem vált volna szitokszóvá. És valóban, a megélt kereszténység, Krisztus követése fontos nekem, ez a legmélyebb hitvallásom.

– Családi örökség? Katakombakereszténység a szocializmus alatt?

– Apai nagyapám, Dr. Tóth Géza több nemzetközi díjjal elismert vegyész volt, de indult tornászként az 1928-as amszterdami olimpián is. Nagyon szelíd, hívő embernek ismertem meg. Részben a családunké volt a Pécsi Bőrgyár, nagyszüleim az ennek közepén álló villában laktak. Akkoriban a gyárosok még maguk irányították a tulajdonukat, ott éltek a közepén. A kommunisták persze államosították az egészet, a nagyszüleimtől mindent elvettek, és kész csoda, hogy az internálást megúszták. Nagyapám segédmunkásból visszaküzdötte magát a szakma csúcsára, főmérnökként vonult nyugdíjba. Úgy, hogy közben meg tudta tartani a kereszténységét. A tudása miatt elnézték neki, habár volt, hogy bilincsben vitte el az ÁVÓ egy állítólagos szabotázs miatt. Másik nagypapám állatorvos ezredesként szerelt le a II. világháború végén, emellett kántorkodott is. Szó szerint csodás módon úszta meg a kivégzést. Őket is teljesen kisemmizték. Ezek a családi történetek mélyen beleégnek az emberbe.

– Vagyis ellenállásból lett jobboldali és katolikus?

– Belenőttem valamibe, ami idővel kifakult. Volt egy pont az életemben, a gimnázium alatt, amikor – mondjuk úgy – újra megtértem Garadnay Balázs atyának köszönhetően. Persze a hit nem kizárólag az emberen múlik. Van egy mondás, miszerint a Szentlélek ott fúj, ahol akar. Nálam fújt, és fúj azóta is. De mindig tiltakoztam a kereszténység leegyszerűsítése ellen, hogy a feladat annyi, hogy eljárunk templomba, adunk egy kis alamizsnát, néha imádkozunk, XY pártra szavazunk, és akkor minden jó lesz.

A teljes cikk itt elolvasható.