Tovább fejlesztik balatoni strandjaikat a zalai községek (TV Keszthely)

Strandonként több mint 30 millió forintot fordítanak fejlesztésre a zalai községek. A Magyar Turisztikai Ügynökség pályázati támogatásai mellett önerőből is szépítik a fürdőhelyeket. Fontos cél mindenhol az akadálymentesítés és a zöldterületek fejlesztése. A legtöbb strand júniusban nyit.

Akadálymentes járda épül a vízpart és a röplabdapályák között a Diási Játékstrandon. A Kisfaludy Strandfejlesztési Program fontos célja idén, hogy a mozgássérülteknek biztosítsanak megfelelő feltételeket. A nagyközség 30-30 millió forintot nyert két fürdőhelyére.

„A vizesblokkoknak az akadálymentesítése, a vízbejutás feltételeinek segítése és egyéb akadálymentességet segítő eszközöknek a beszerzése, valamint napvitorlák beszerzése, kerékpáros turistáknak az eszközbeszerzése is része az idei évi pályázatnak és természetesen ezzel együtt nagyon lényeges, hogy az általános karbantartási feladatokkal is végezzünk, hiszen a fáknak a balesetbiztonságos visszavágása is meg kellett, hogy történjen.”

– mondta a TV Keszthelynek Gál Lajos polgármester. Mindkét gyenesdiási strandra csomagmegőrzőket is telepítenek, rendezik a zöldterületet, padokat, információs táblákat telepítenek és akadálymentes weboldalt is létesítenek a fürdőhelyeknek. A gyenesi Lidóstrand parkolóját önerőből újítják fel. A június 10-i nyitásra szeretnék befejezni a munkálatokat.

A szennyvízátemelőt építik a Szépkilátói strandnál. A korábbi konténermosdók helyett tavaly vizesblokk épült Balatongyörök új strandjára. A korábban bérbe adott területen térköveznek majd, járdát és kerékpártárolót építenek, akadálymentes zuhanyzó és automata beléptető rendszer is lesz.  Terveztek napozóstéget is, de a fém elemek drasztikusan emelkedő ára miatt ez a jövő évre csúszhat.

A községi strandon az általános karbantratások folyamatosan zajlanak. Emellett itt is megkezdték a Kisfaludy-program finanszírozta beruházásokat. Balatongyörök is közel 60 millió forint támogatást nyert a Turisztikai Ügynökségtől.

„Mind a két strandon olyan lejárókat építünk a vízpartig, amiket a kerekes székesek is kényelmesen tudnak használni és a vízbe jutást segítő eszközöket mindkét strandon itt fogjuk megoldani. Ezen kívül újabb zöldfelületeket növelünk, hiszen itt a mögöttem látható téren régen egy régi kabinsor volt, aminek 30 százalék körüli volt a kihasználtsága, úgyhogy úgy döntöttünk hogy ez helyett zöldfelületet fogunk kialakítani, amire sokkal nagyobb igény van a balatongyöröki strandon.”

-fogalmazott Biró Róbert polgármester. Újabb pavilonoknak is alakítanak ki helyet a tavaly épült vizesblokk mellett. Folytatják a növénytelepítéseket, pótolják a hiányzó platánfákat és a kerítés mellett sövényt ültetnek. A strandszezont június elsejével nyitják.

Vonyarcvashegyen is történnek beruházások. Jelentős mennyiségű földet mozgattak meg. Sétányt szélesítettek, lámpatesteket telepítenek, újabb digitális órát, ivókutakat és okospadokat helyeznek ki. Itt is lesznek akadálymentesítési fejlesztések. A strandi vállalkozókkal együttműködve is zajlottak és zajlanak most is munkálatok.

„Nem csak nyári élményhelyként tekintünk a strandunkra, hanem egy egész évben nyitva tartó, több generációs családi élménygazdag helyként, ahol egyben egy rekreációs központként is működik. A fejlesztéseinkben is erre törekszünk, hiszen olyan élménygazdag helyet szeretnénk létrehozni, mint most a Kisfaludy-pályázatban sikeresen elnyert strandi pályázatban, ami egész évben tud élménygazdagságot nyújtani az ide látogató vendégeinknek, illetve az itt élő lakosoknak.”

-árulta el Pali Róbert polgármester.

A zalai Balaton-part strandjai minden évben kiválóan szerepelnek a strandminősítő versenyeken. Az önkormányzatok a pályázati lehetőségek mellett saját forrást is szánnak a fejlesztésekre. Ennek oka, hogy az építményadó mellett a legfőbb bevételük a strandokból származik.