Badacsonytördemici táncsiker (veol.hu)

A Tördemic Néptáncegyüttes Pörge csoportja bejutott a Fölszállott a páva 2019 televíziós gyermek népzenei és néptánc tehetségkutató verseny gyermekévadába – számolt be a veol.hu. Több mint száz induló közül jutott a 12 legjobb közé a balatoni csoport, amelynek mentora a pár évvel ezelőtti Fölszállott a páva nyertes táncospárja.

A csoport bemutatkozó kis- filmjét múlt héten láthatták a nézők a Duna ­Televízión. Szabó Csaba, az együttes művészeti vezetője elmondta, a több mint száz produkció közül – táncegyüttesek, szólótáncosok, népdalénekesek, népzenészek – tizenkettő néptáncegyüttest juttatott be a zsűri a szeptemberi válogatón az élő műsorra.

A táncegyüttes Pörge csoportjának tagjai a Barkóca és a Kukonya csoport tagjai közül kerültek ki, harmincan. Az idén 10. születésnapját ünneplő táncegyüttes büszke arra, hogy a régióban egyedülállóként már másodszor részt vehet a Fölszállott a páva élő műsorában. Előzőleg a Kukonya csoport vehetett részt, amely 2016-ban szerepelt sikerrel szintén ebben a televíziós műsorban.

Az élő műsor négy elődöntőből, két középdöntőből és egy döntőből áll. A zsűri kiválasztja a legjobbakat, de a közönség is továbbjuttathat még produkciókat. Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili a csoport mentorai, akik a 2014. évi Fölszállott a páva nyertes táncospárja. Ők most színpadi oldalról, Császár Dominik dudás zenei oldalról, Szabó Csaba, az együttes művészeti vezetője a tánc és a koreográfia oldaláról segíti a csoportot.