Nyári forgalom a balatoni háziorvosnál (veol.hu)

Legkevesebb hatvanan kérnek ellátást naponta, ami hasonlít a nyári forgalomhoz, közölte Bardóczi Miklós belgyógyász szakorvos, aki háziorvos Alsóörsön, Felsőörsön és Lovason.

Sokan a nyaralójukba mentek a járvány elől, így lassan a nyári forgalomhoz hasonít a napi ellátás, fogalmazott a veol.hu-nak Bardóczi Miklós, akinek a praxisához 2500 ember jelentkezett be.

Legtöbben a szokásos gyógyszereiket kérik, így a vérnyomáscsökkentőket, a szívgyógyszereket, és főleg a gondozott, idősebb emberek keresik. A fiatalabbak főként mozgásszervi-, felső légúti-, és hurutos panaszokkal érkeznek, utóbbinál felmerül a vírusos fertőzöttség.

A protokoll szerint a háziorvos ezt jelzi a járási ÁNTSZ-nek, majd a mentőszolgálatnak, akik házhoz mennek elvégezni a tesztet. Többen élnek a térségben önkéntes és hatósági karanténban, de az eddigi tesztek mindegyike negatív volt.

A szakember tapasztalatai szerint az emberek fegyelmezettek, nem járnak a rendelőbe, sétálókat sem látni a településeken. Kifejtette, az ellátás távkommunikációval történik, így e-receptet írnak fel a betegeknek. Így minimális az orvos-beteg találkozás. Ha ez elkerülhetetlen, időpont egyeztetéssel csak egy ember van a váróban. Rendelés után mindent fertőtlenít, maszkban dolgozik, amit Bardóczi Miklós mindenkinek javasolt, függetlenül attól, hogy beteg vagy nem. Szerinte a járvány jelenlegi helyzetében már senkiről nem lehet tudni, hogy nem vírushordozó-e.