Több, mint négyezren vettek részt a Balaton-Átevezésen

Szombaton több, mint 4000 ember teljesítette a Zamárdi-Tihany-Zamárdi útvonalat. Az eseményen a sportszeretők mellett exkluzív vendégek is vízre szálltak, többek között Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Németh Balázs, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, valamint Széphalmi Juliska és Aryee Caludia Dedei, ismertebb nevét Tücsi is velük tartott.

Több, mint 4000 induló állt rajthoz, mintegy 2300 egység teljesítette a távot kilenc kategóriában. A sárkányhajósok már kilenc óra után elrajtoltak, de tíz órától a kajakos, kenu és SUP-os egyégek is sorra szálltak vízre, az utolsó egység délután kettő órakor indult el – írja honlapján a Magyar Kajak-Kenu Szövetség.

A hobbilapátolók mellett a sportág korábbi klasszisai, így például a háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botond, és az olimpiai ezüstérmes Tóth Dávid is elindult, de 23 év után újra összeült Sydney olimpiai ezüstérmes kajakpárosa, Kovács Katalin és Szabó Szilvia is vízre szállt Zamárdiban.

„A legutóbbi átevezésnél sokkal rosszabb időjárás volt, most azonban tökéletesek a körülmények. Fantasztikus volt a Sziszóval újra együtt evezni, kicsit beszélgetni, bár az első néhány száz méter után elfogyott a levegőm, de jó volt felidézni egy-két régi emléket. A cél az volt, hogy ugyanolyan boldogan és kiegyensúlyozottan szálljunk ki a hajóból, mint ahogy beszálltunk és ez sikerült is.”

– nyilatkozta a háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalin.

„Én első átevező vagyok, egy picit tartottam a táv hosszúságától, de óriási élmény volt Katival újra egy hajóban evezni. Nagyon jó lendülettel indultunk neki, bár kicsit tartottam tőle, hiszen már rég voltunk vízen. Kati nagyon jól tolta a hajót, hogy nekem csak sztrókolni kellett.” 

– mondta a tizenháromszoros világbajnok, háromszoros olimpiai ezüstérmes Szabó Szilvia.

Az átevezők között ott volt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is, aki Birkás Balázs, kétszeres világbajnok kajakos társaságában teljesítette a nyolc kilométert. Az újonnan alakult páros jól összeszokott a táv végére, nem tartják kizártnak, hogy jövőre – már rutinosabb egységként – újra rajthoz állnak majd.

„Fantasztikus volt, visszafelé már beszéltük is, hogy jövőre milyen újításokkal jövünk, úgyhogy lehet újra itt leszünk ebben a felállásban. Balázs többször is mondta közben, hogy élvezzük az evezést, és ez meg is volt. Élveztük és megcsodáltuk a Balatont, az idő is gyönyörű. Nekem ez egy nagy élmény volt, az egész hangulat remek, nem lepődnék meg, ha jövőre is találkoznánk!”

– nyilatkozta Szentkirályi Alexandra.

Hasonlóan értékelt Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is, aki Janó Márk, közigazgatási államtitkárral egy kajakban vágott neki a Balatonnak.

„Nagyszerű idő, tökéletes körülmények, nagyon jól éreztem magam. Nehéz volt, de nem volt időbeli elvárásunk, az volt a lényeg, hogy sportoljunk, élvezzük. Szeretném a köszönetemet kifejezni, mindegyik átevezésen itt voltam eddig. Jó látni azt, hogy mennyi honfitársunk választja azt szombati programjának, hogy eljön ide.” 

– nyilatkozta a sportért felelős államtitkár.

Rajtuk kívül még Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, sportért felelős helyettes államtitkár és Szakács Bálint, az MKKSZ ügyvezető igazgatója is sikeresen teljesítette a távot.