Több besurranós lopás is történt a keszthelyi térségben (tvkeszthely.hu)

Az elmúlt időszakban négy besurranásos lopás is történt Gyenesdiáson illetve Vonyarcvashegyen. A rendőrség elmondása szerint minden esetben az ott lakók figyelmetlensége okozta a bajt. Éppen ezért felhívják a figyelmet arra, minden esetben gondosan be kell zárni az ajtókat, ablakokat és kiemelt figyelmet kell fordítani az értéktárgyak védelmére otthon és kirándulás vagy strandolás során is.

A Keszthelyi Rendőrkapitányság munkatársai járőröztek Vonyarcvashegyen pénteken. Az elmúlt időszakban több besurranó tolvajról is érkezett bejelentés a rendőrségre, erre figyelmeztetik a lakókat és a nyaralókat. A nyári időszakban jellemzően megszaporodnak a bűncselekmények, az elkövetők kihasználják a nyitott ablakokat, ajtókat. Keszthely és térsége az országos viszonyokhoz képest nagyon jó helyzetben van, azonban itt is akadnak esetek. Ez a család még nem esett áldozatul, azt mondják, odafigyelnek az értékeikre.

„Mindent bezárunk. tehát hogyha elmegyünk, akkor ugyanúgy az ablakokat, redőnyöket lehúzzuk, az autót bezárjuk. Meg végül is többször visszanézünk, tehát közel van a strand. Mi nem itt lakunk, mi csak nyaralunk, de ugyanezeket betartjuk mi is a szabályokat” – mondta Fekete Gyuláné Ida.

A rendőrök felhívják a figyelmet arra, a nyitott ablakokra, ajtókra akkor is oda kell figyelni, ha otthon tartózkodunk. Az egyik besurranásos lopás például egy kerti grillezés alkalmával történt.  A besurranó tolvajok jellemzően a kisebb, értékes tárgyakat keresik, mint például pénztárca, telefon, ékszerek. Sok esetben, mire a tulajdonos észreveszi, hogy eltűntek az értékei, az elkövetők már messze járnak.

„A besurranásos lopások megelőzése érdekében a Keszthelyi Rendőrkapitányság mindenkinek azt tanácsolja, hogy az ajtókat, bejárati ajtókat minden esetben zárja, még akkor is, ha csak rövid időre megyünk el otthonról. Hogyha hátra, grillezni megyünk a kertbe, akkor is zárjuk be ezeket az ajtókat. Még egy fontos tanács, hogy, akkor, amikor az ablakokat bukóra hagyjuk és szúnyoghálóval van védve, az csak a szúnyogok ellen, nem pedig a besurranók ellen véd. Tehát minden esetben zárjuk az ablakot, mert egy szúnyogháló nem fogja megvédeni lakásainkat, értéktrágyainkat.” – tájékoztatta a Keszthelyi Tévét Dr. Lakics Andrea, a Keszthelyi Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója.

A rendőrség több eszközzel is igyekszik felhívni az állampolgárok figyelmét. A bűnmegelőzési iroda önkéntesei tematikus szórólapokat osztanak. Ezeken több tanács is olvasható, így például az, hogy nem érdemes otthon sok pénzt tartani, de felhívják a figyelmet arra is, hogy a strandtörölköző nem alkalmas az értékek védelmére. Aki bármi gyanúsat észlel a lakókörnyezetében, riaszthatja a rendőrséget a 112-es hívószámon.