Titokzatos kalandok Veszprémben – időutazás Kajlával

A Magyar Turisztikai Ügynökség, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt., az imagine.hu és az Idegenvezetők Veszprém csoport összefogásával megjelentek a Titokzatos kalandok Veszprémben – Időutazás Kajlával című sétálófüzetek. Korábban csak Budapesti helyszíneken kalandozhattak a füzetek segítségével a kisdiákok, így Veszprém az első vidéki város, ahol játékos nyomozás közben fedezhetik fel a nevezetességeket a gyerekek.

 

A kiadványok elkészítésében azért vett részt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, mert az EKF szellemiségéhez szorosan hozzátartozik a gyermek- és látogatóbarátság. Szeretnék azt is, hogy a térségben élők és az ideérkezők is aktív részesei legyenek az eseményeknek. A mesékkel és veszprémi történeti érdekességekkel tűzdelt két kiadványok elsősorban a 6-12 éveseknek szólnak, az útvonalak egy-két óra alatt bejárhatók. A kiadvány nemcsak a turistaként a megyeszékhelyre látogatóknak – és persze gyerekeiknek – hasznos, hanem a Veszprémben élő családoknak is. A Kajla füzetek hozzásegítik a gyermekeket, hogy jobban megismerjék Veszprémet: olyan érdekességekre, látnivalókra hívják fel ugyanis a figyelmet a történetek, amelyek mellett lehet, hogy a hétköznapokban elsétálnának az emberek. A kutyafejet formázó, kedves rajzokkal illusztrált füzetek segítségével önállóan, vagy iskolás csoportokban, esetleg osztálykirándulások során is bejárhatók az útvonalak.

A két kiadványban összesen hat útvonal szerepel, amelyekhez kreatív feladványok kapcsolódnak. Az útvonalak a város ikonikus épületeit, utcáit érintik: szerepel bennük a Vár, a belváros utcái, a Séd-patak völgye, az egykori püspökkert és az állatkert környéke is. Az útvonalak mindegyike egy-egy történetet követ, amelyet Tarr Ferenc meseíró dolgozott ki.

A városban elsőként a Szilágyi iskola negyedikes csoportja fedezte fel az Óváros tértől a Petőfi színházig vezető út érdekességeit – és a gyerekek egymással versengve töltötték ki a füzeteket. A Színház az egész város című történet Petőfi Sándor egykori veszprémi látogatására utal, és ehhez kapcsolódóan kell játékos feladatokat megoldania az útvonal résztvevőinek. A további küldetések, történetek többek között Szent Margithoz, a város emlékeihez és az állatkerthez kapcsolódnak.

A füzetet kézzelfogható emlékként vihetik magukkal a fiatal látogatók, így remélhető, hogy felnőttként is örömmel jönnek majd vissza a Királynék Városába.

Az ingyenes füzeteket országszerte a Tourinform irodákban, Veszprémben pedig négy helyszínen lehet átvenni: a Tourinform irodában, az Agórában, a Kabóca Bábszínházban és a Veszprémi Petőfi Színházban. A Kajla füzeteket a veszprémi gyerekek és szüleik nagy érdeklődéssel fogadták, a sikert jelzi, hogy az Agórába szállított példányok kevesebb, mint egy hét alatt elfogytak, és újabb füzeteket kellett rendelni. Az EKF tervei között szerepel, hogy a Bakony–Balaton régióról is meséljen a gyerekeknek egy nekik szóló kiadvánnyal.